Inspirationsdag: 3D-printningens möjligheter

Den 24 oktober samlades teknikintresserade på ASSAR Industrial Innovation Arena i Skövde för en heldag av inspiration och utbyte inom 3D-printning och additiv tillverkning. Innehållet sträckte sig från teknologiska framsteg till hur 3D-printning kan tillämpas i industriella sammanhang.

Inspirationsdagen på ASSAR arrangerades av Högskolan i Skövde, IDC West Sweden, ABB och RISE och inleddes med en inspirerande föreläsning av Samuel Johansson från RISE. Samuel bjöd på exempel om hur 3D-printning har utvecklats – från att skapa enkla prototyper i plast till att nu tillverka mänskliga kroppsdelar, kajaker och andra avancerade kontruktioner i diverse olika material.

Samuel Johansson från RISE inspirerade deltagarna med alla möjligheter med 3D-printning.

Samuel Johansson från RISE inspirerade deltagarna med möjligheter med 3D-printning.

Christian Bergman från IDC West Sweden AB tog sedan över scenen och berättade engagerande om hur man kommer igång med 3D-print och om 3D-print för  produktutveckling.

– 3D-printning som metod skapar en massa nya möjligheter och du kan skapa faktiska produkter. Du kan också tänka utifrån de funktionella ytorna och ta bort det som bara finns med för tillverkningsprocessens skull. Genom att få in 3D-printning i produktutveckling, så kan man lättare utvärdera olika alternativ tidigt, vilket kan vara väldigt tids- och kostnadseffektivt och som också erbjuder ett nytt sätt att designa på.

Christian Bergman berättade om hur man kommer igång med tekniken, och om 3D-printning i produktutveckling.

Efter Christian Bergman, återtog Samuel Johansson scenen och inspirerade deltagarna inom 3D-printning i serieproduktion.

– 3D-printning för serietillverkning kan ge flera olika fördelar. Lagerhållningen kan bli bättre och man kan snabbare få ut produkter på marknaden. Att kunna printa in-house öppnar också upp för möjligheten att snabbt kunna testa och göra ut en halvgalen idé i praktiken, vilket kan ge ett stort värde för företaget om det slår väl ut. Man blir mycket mer flexibel med 3D-printning.

Workshops för att ta tekniken till nästa nivå

Under eftermiddagen berättade Urban Thuresson på RISE om affärsmässighet i additiv tillverkning. Eftermiddagen erbjöd också flera workshops där deltagarna fick möjlighet att ta med och diskutera sina egna verksamheters behov och problem och hur de skulle kunna lösas med den nya tekniken;  3D-printning i metall, storskalig 3D-printning med industrirobot och även coachning i att ta nästa steg med 3D-printning.

RISE hade med ett stort antal exempel på 3D-printade delar som deltagarna kunde inspireras av.

Samuel Johansson, RISE (till vänster) visar Christian Bergman, IDC, en 3D-printad stol.


Inspirationsdagen arrangerades av Högskolan i Skövde i samarbete med RISEIDC West Sweden AB, Addict3D, ABB, och sker inom projekten ShiftLabsInnovationsboost och 3DAction 2.0.

 

Dela nyheten
twitter facebook linkedin