ASSAR blev navet för industrins AI-resa i Skaraborg

AI förändrar industrin i grunden – men vad innebär det i praktiken? Under våren 2025 har ASSAR Industrial Innovation Arena varit värd för seminarieserien Tillförlitlig AI för industrin, där deltagare från Skaraborgs industriföretag fått fördjupade insikter om AI, EU-lagstiftning och strategier för en trygg och effektiv AI-användning.

Seminarieserien arrangerades av Högskolan i Skövde inom ramen för projektet ShiftLabs och har samlat deltagare från olika delar av industrin. Under tre tillfällen möttes företag och experter på ASSAR för att diskutera AI:s möjligheter och utmaningar i en industriell kontext.

– AI bjuder som bekant på oerhört många möjligheter, men utvecklas hela tiden så mycket och så snabbt att det kan vara svårt att orientera sig till alla potentiella för- och nackdelar. Med denna seminarieserie har vi gett deltagarna lite bättre koll på AI-landskapet inom EU, lite ”karta och kompass” för sina respektive AI-resor, säger Oskar MacGregor, lektor vid Högskolan i Skövde, som tillsammans med kollegan Maurice Lamb ansvarade för innehåll och upplägg.

Från teori till konkret nytta

En av deltagarna var Jim Fransson, utvecklare på Jernbro i Skövde. För honom var området tillförlitlig AI till stor del obekant innan han deltog i seminarierna på ASSAR.

– Jag hade inte så stor koll på området och känner mig nu full av nya insikter. Alla kommer att hamna på AI-tåget förr eller senare så det är lika bra att komma bra förberedd. AI kan vara en enorm konkurrensfördel framöver för oss som företag. Jag tror att AI kommer att bli en viktig vägvisare vid beslut och kommer att få oss att jobba smartare i framtiden, säger Jim Fransson.

Christer Sundqvist (tv) och Jim Fransson från Jernbro.

Tillsammans med kollegan Christer Sundqvist tog han med sig ett konkret case från verksamheten som de arbetade med under den tredje och sista träffen.

– För oss på Jernbro handlar det dels om att utforska hur AI kan vara ett verktyg när vi har en produkt som är i behov av att demonstreras och implementeras. Det handlar också om hur vi hanterar stora mängder data och hur vi kan förbereda underlag på ett bättre sätt. Jag har fått en mycket tydligare bild av hur en strategisk dataanalys kan göras, säger Jim Fransson.

AI i praktiken – för alla

ASSAR:s miljö gav deltagarna möjlighet att testa AI-verktyg i praktiken och få en känsla för vad som redan idag är möjligt att använda – utan krav på programmeringskunskaper.

I seminarieserien gick man bland annat igenom tillgängliga AI-verktyg som alla kan använda redan idag.

– Att prata om tillförlitlig AI kan ibland bli lite abstrakt. I seminarieserien visade vi hur man kan använda AI-verktyg i praktiken, dels för att minska risken för felaktig information men också för att skydda känsliga uppgifter. Vi gick också igenom hur man kan bygga enkla system som varnar när något riskerar att bli fel, helt utan att behöva programmera. Tillförlitlig AI är inte längre bara för experter – det finns redan verktyg som alla kan använda, säger Maurice Lamb.

Oskar MacGregor och Maurice Lamb, båda lektorer i informationsteknologi vid Högskolan i Skövde.

Seminarierna på ASSAR blev en konkret startpunkt för flera företag att utforska hur AI kan integreras i verksamheten. Serien är en del av ShiftLabs, ett projekt som syftar till att stötta små och medelstora tillverkningsföretag i digital teknikomställning. Projektet finansieras av Europeiska regionala utvecklingsfonden, Tillväxtverket och Vinnova.

Läs mer om ShiftLabs
Dela nyheten
twitter facebook linkedin