Vera Roadshow inspirerade på ASSAR
Varför är så få kvinnor ingenjörer och varför säger så många flickor att de tycker teknik är ointressant? Har de tillräcklig kunskap om vad en ingenjör gör på jobbet? Påverkar gamla stereotyper fortfarande synen på vad flickor och pojkar ska vara intresserade av och styr bort flickor från teknik? Högskolan i Skövde och ASSAR bjöd in till en inspirationskväll den 20 oktober 2019 för att reda ut de frågorna och för att locka fler tjejer och kvinnor att välja ingenjörsyrket.
Under 2019 arrangeras Vera Roadshow på tolv högskolor och universitet med tekniska utbildningar i Sverige. Bakom initiativet som ska inspirera fler kvinnor till att bli ingenjörer, står Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) i samarbete med Sveriges Ingenjörer och Teknikföretagen.
Vera Roadshow
Med Vera Roadshow uppmärksammar man jämställd kompetensförsörjning och inspireras av Vera Sandberg, Sveriges första kvinnliga ingenjör som studerade vid Chalmers som ensam kvinna bland 500 studenter och utexaminerades 1917. Evenemanget riktar sig såväl till elever på gymnasiet, Högskolans ingenjörsstudenter, lärare, teknikinspiratörer, politiker och beslutsfattare i näringslivet som vill få inspiration, fakta och exempel på hur vi får fler kvinnliga ingenjörer i Sverige.
Allas möjlighet att bli det de vill bli
– Vera påminner om allas möjlighet till att bli det de vill bli. Genom att samla kvinnliga förebilder, beslutsfattare och forskare vill vi vara med och inspirera fler tjejer till att söka tekniska och naturvetenskapliga utbildningar, säger Peter Thorvald, biträdande professor integrerad produktutveckling vid Högskolan i Skövde.
– Vera Roadshow är ett sätt att främja nyfikenhet och upptäckarglädje i tekniken hos tjejer. Men vi vill också bidra med fakta och kunskap för att skapa bättre förutsättningar för kvinnor att nå längre i karriären. Kvinnorna behövs för att Sverige ska möta det stora behovet av arbetskraft inom teknikyrken, säger Tuula Teeri, vd IVA.
Lokala ingenjörer inspirerade
IVA var på plats på inspirationskvällen i form av Katarina Mellström och Kristian Nilsson som berättade mer om Vera Sandberg och presenterade bland annat satsningen Tekniksprånget. Därefter presenterade fyra kvinnliga lokala ingenjörer hur det kom sig att de blev ingenjörer och berättade mer om hur många olika möjligheter det finns med en ingenjörsutbildning i ryggen. Inspiratörerna vad Tanja Lundberg (Projektledare ASSAR/IDC), Anna Syberfeldt (Professor, Högskolan i Skövde), Lina Olsson (Produktutvecklare, Furhoffs) och Caroline Schander (Manufacturing Engineer, Volvo Cars).
En paneldebatt följde där dekan Anne Persson, Högskolan i Skövde, bland annat ställde frågan vad det finns för fördelar med att vara kvinna i industrin idag. Tobias Björck, koordinator vid ASSAR och Mats Jägstam, vicerektor vid Högskolan i Skövde deltog också i debattpanelen.
– Man märks som kvinna, sa någon. Och man förväntar sig att jag ska vara bra, sa en annan.