September 17

FULLBOKAT: Möjlighet att få insikt i framtidens material — öppen innovationsworkshop om nya material och tekniker

Vår värld är byggd av material, vars prestanda, hållbarhetsaspekter och upplevelsemässiga egenskaper är avgörande för allt vi konstruerar.

När: Torsdagen den 17 september, kl. 9:30-15:30
Var: Material ConneXion Skövde och online
För vem: Öppet för både företag (tillverkare och användare av material) och frilansdesigners.

Utforska material tillsammans med internationella forskare

Under den här workshopen får du utforska framtidens material och möjligheter tillsammans med internationella forskare. Anmäl dig kostnadsfritt och delta på plats i Skövde eller på distans. Du blir guidad genom en kreativ process och utforskar möjligheter i ditt företag för dessa spännande material.

Vårt materialfokus under dagen

 • Kan odlade material från t.ex. alger eller svampar vara det mest hållbara alternativet för framtiden?
 • Se nya fantastiska möjligheter med träbaserade material, från solskyddsmedel till tygliknande material.
 • Specialanpassad superprestanda med nanomaterial.
 • Kan din skjorta övervaka din hjärtfrekvens? ICS, Integrated, Connected Systems, som ”smarta” textilier och ”wearables” gör det möjligt.

Presentationer kommer att hållas på engelska, men workshops kommer huvudsakligen att hållas på svenska. Några forskare kommer att finnas på plats, andra via webbkonferens.

Preliminärt schema

 • 09:30 Introduktion
 • 10:00 Materialgenomgång. Egenskaper och möjligheter
 • 11:00 Paus
 • 11:15 Design Thinking I: Upptäck & definiera möjligheter. Välj material att jobba med. Forskare finns till hands.
 • 12:00 Lunchpaus
 • 12:45 Design Thinking II: Utveckla och leverera lösningar
 • 14:30 Paus
 • 14:45 Avslutning, utvärdering
 • 15:30 Slut!
  (Fram till 17:00 håller Material ConneXion Skövde öppet hus, där du kan utforska tusentals fler innovativa material.)

Läs mer i Datemats nyhetsbrev

Viktigt angående COVID-19 och formatet på workshopen

På grund av osäkerheten kring utvecklingen av coronapandemin behöver vi begränsa antalet deltagare på plats till 30 personer. Det finns dock ett alternativ att delta i denna workshop online.

Det föredragna alternativet är att träffas på plats för att kunna utforska våra materialprover. Om du inte kan eller vill resa kan du gå med online. Du kommer att kunna lyssna, ställa frågor till våra forskare och delta i workshopen, men missar möjligheten att uppleva de materialprover som finns på plats. Kanske samla några kollegor i ett mötesrum och gå med som ett team?

Möt några av forskarna inom projektet Datemats

Venere Ferraro.

Venere Ferraro, expert på ICS-material, från Politecnico di Milano.

Fokuserar på interaktionsdesignens roll vid användning av disruptiv teknik (Wearables och AI), hur man utnyttjar potentialen hos digital teknik för att designa erfarenhetssystem både i privat och offentlig sektor. Innovation genom att forma tekniken på ett meningsfullt sätt för användaren.

 

 

Stefano Parisi.

Stefano Parisi är forskare vid Politecnico di Milano, designavdelningen.

Medlem i Materials Experience Lab och i forskningsgruppen DIY Materials. Han undersöker området med innovativa material, i synnerhet de som har hybrid-, dynamisk och interaktiv kvalitet. Han utforskar design- och träningsmetoder för meningsfulla materialupplevelser och framtidsscenarier.

 

 

Mette Bak-Andersen.

Mette Bak-Andersen, expert på odlade material. Grundare av Material Design Lab i Danmark.

Industridesigner och doktor på Kea i Köpenhamn. Forskningsområdet är materialdesignprocesser för hållbar design, med fokus på avancerade odlade material och framtiden för material inom design för en cirkulär ekonomi. Har varit ledare i projekt som involverar offentliga och privata partnerskap i den akademiska världen, inklusive samarbeten med stora företag som Nike och IKEA.

 

 

Robert D. Thompson

Robert D. Thompson, Nanomaterial. Professor, vetenskaplig kommunikatör och forskare.

Robert är den vetenskapliga ledaren för MATERFAD, Barcelonas materialcenter och ansvarig för utbildningen där. En mångfacetterad profil med en vilja att skapa synergier mellan nya material, kreativa yrkesverksamma och företag.

 

 

 

Pirjo Kääriäinen.

Pirjo Kääriäinen, träbaserade material. Textilspecialist och materialentusiast, professor vid Aalto-universitetet, Finland.

Utforskar biomaterial och skapar nya koncept för framtida användning av växtbaserade material. Tidigare arton års erfarenhet från skandinavisk textilhandel, som entreprenör och konsult för kreativa industrier.

Dela
twitter facebook linkedin