Maj 17

Möjligheter med bildanalys; flera framgångsrika exempel

Välkommen på ett seminarium om AI-baserad bildanalys och exempel på hur det kan tillämpas på ett framgångsrikt sätt. Under seminariet kommer du bland annat få höra flera presentationer där företag berättar om sin resa i att bygga en affär kopplat till AI och bildanalys. Dessutom kommer du få lyssna till ett antal spännande projekt där AI och bildanalys har varit en möjliggörare.

När: Tisdagen den 17 maj, kl. 09:00 – 12:00
Var: ASSAR Industrial Innovation Arena eller digitalt

FYRA PRESENTATIONER:

1. INDUSTRIELLA EXEMPEL PÅ BILDANALYS MED AI
En presentation som beskriver exempel från industrin på hur AI kan användas för bildanalys i syfte att hitta kvalitetsproblem. Du får också en inblick i vilka egenskaper hos olika problem som gör dem mer eller mindre lämnade att lösa med hjälp av AI.

Om föreläsaren: Anna Syberfeldt är professor i produktionsteknik på Högskolan i Skövde. Hon leder en forskningsgrupp som jobbar med produktionsutveckling, där AI är en av teknikerna som används. Anna har varit projektledare för forskningsprojekt inom industriella vision-system, dvs. användningen av AI för bildanalys.

2. AI FÖR ATT VÄGA OCH KÄNNA IGEN GRISINDIVIDER
En presentation om hur Smart Agritech Solution of Sweden AB har utvecklat Pigxcel, en lösning för automatisk vägning av grisar med kamerateknik och AI. Systemet hjälper grisföretagaren att öka lönsamheten genom att hålla koll på tillväxten. Pigxcel bidrar även till en väsentligen förbättrad djurvälfärd och minskad miljöpåverkan. Då spårbarhet är mycket viktigt i livsmedelsproduktion arbetar företaget även med att utveckla en metod för individigenkänning.

Om föreläsaren: Lena Klasén har en doktorsexamen i bildkodning och är forskningschef på Polismyndigheten. Inom detta uppdrag är Lena adjungerad professor på LiU, i ämnet digital forensik. Lena Klasén är initiativtagare till forskningsprojektet ”AI Individanalys: Identifiering av djurindivider från bilder och bildsekvenser” inom Vinnova initiativet Agtech2030.

3. DRÖNARE OCH AI INOM JORDBRUK
Är drönare bara en leksak eller kan det användas till något som kan tillföra nytta? I den här presentationen kommer du får veta vilka typer av drönare det finns, hur det går till när man ska använda drönare inom jordbruk, samt ta del av flera framgångsrika exempel där drönarbilder används och hjälper lantbrukare fatta bättre beslut om sina grödor.

Om föreläsaren: Igor Tihonov är grundare till Solvi, ett företag som startats 2015 och som erbjuder lantbrukare, rådgivare och forskare runt om i hela världen en webbaserad tjänst för analys av drönarbilder. Igor har teknisk bakgrund med över 15 års erfarenhet och har tidigare arbetat som systemutvecklare på Hemnet och Sweco.

4. START UP HACKING OF AI
En presentation om hur Horsetech-bolaget Videquus successivt har utvecklat sin AI baserat på bildigenkänning som lär känna hästars beteende och varnar om de visar tecken på sjukdom, skada eller att fölning är på gång. Syftet är att bidra med såväl kunskap om praktiskt tillämpning som insyn och inspiration kring hur balansen mellan långsiktig ”cutting-edge” utveckling behöver balanseras med ”good enough” för att nå de närmsta målen.

Om föreläsaren: Linus Jernbom är grundare och vd för Videquus. Han har tagit bolaget från idé till fullt lanserad produkt och tjänst baserat på egen AI, mjukvara, app och egenbyggd hårdvara. Linus är civilekonom i grunden, med tidigare erfarenheter från affärsutvecklingsjobb och några mindre entreprenörsprojekt.

PRAKTISK INFORMATION

Föreläsningen är en så kallad hybrid, vilket innebär att du kan välja om du vill ta del av innehållet på plats eller digitalt. Detta anger du i anmälningsformuläret nedan. Vi kommer att bjuda på en förmiddagsfika i form av macka och dryck.

OM TEMAMÅNADEN MAI

Under mAI kommer du kunna ta del av flera spännande föreläsningar och aktiviteter. Syftet är att inspirera och öka kunskapsnivån kring vilka möjligheter som finns med AI, så att företag kan omvandla dessa möjligheter till ökad affärsnytta. mAI anordnas av Science Park Skövde AB, i samarbete med AI Sweden.

OM SMART AGTECH

Projektet har ett övergripande mål att utveckla samverkan mellan innovationsplattformarna SmartAgri i Västra Götaland och Agtech 2030 i Östergötland, och därigenom skapa bättre förutsättningar för de svenska teknikföretagen i vår målgrupp att utveckla, testa och kommersialisera nya smarta tekniklösningar och metoder för en intensifierad, hållbar och säker livsmedelsproduktion.

Smart Agri är en innovationsplattform där Agroväst, RISE och Science Park Skövde samverkar för att ge stöd till små och medelstora teknikföretag i Västsverige som utvecklar lösningar till lantbruket och livsmedelsindustrin och som genom digitalisering vill stärka sitt kunderbjudande.​

​Initiativet Agtech 2030 syftar till att etablera en innovationsmiljö för morgondagens lantbruk, med fokus på sensorer, digitalteknik, AI och sakernas internet. Bakom initiativet finns ca 20 olika organisationer, däribland Region Östergötland, Hushållningssällskapet och Vreta Kluster. Linköpings universitet och institutionen för ekonomisk och industriell utveckling (IEI) är initiativets värdorganisation.


Initiativtagare till ASSAR är Högskolan i Skövde, IDC West Sweden AB, Science Park Skövde AB, Volvo Car Corporation och Volvokoncernen.

Dela
twitter facebook linkedin