Seminarium: Ergonomimätning med Exoskelett inom produktion
Välkommen till ett seminarium där du lär dig mer om möjligheterna med Exoskelett och att mäta ergonomi. Vad är exoskelett tänkt att bidra med? Vad vet vi hittills och vilka fördelar respektive nackdelar finns?
Exoskelett kan beskrivas som ett bärbart hjälpmedel som syftar till att underlätta arbete, i synnerhet lyftarbete eller arbete över axelhöjd. Högskolan i Skövde bedriver forskning om metoder och verktyg för användarcentrerad design och proaktiv ergonomi och kommer under den här timmen att demonstrera det exoskelett som finns i Virtual Ergonomics-demonstratorn (Paexo Shoulder) på ASSAR.
Tid: Torsdagen den 23 september, kl 14:00-15:00
Plats: Online
Det här får du veta mer om
Genom att analysera ergonomiska rörelser kan rätt hjälpmedel sättas in för en mer hållbar produktion. Under seminarie kommer du få veta mer om:
- Hur exoskelett fungerar ur ett mekaniskt perspektiv och hur det fungerar ihop med människan på en ”systemnivå”.
- De tekniska mätinstrument som Högskolan använder för att bättre förstå hur exoskelett påverkar arbetet och människan.
- Metoder som används för att fånga in arbetarens egna upplevelser om hur det är att använda exoskelett vid arbetet.
Se filmen om ergonomiska hjälpmedel som spelats in på ASSAR
Seminariet genomför av
Anna Brolin, Francisco Garcia Rivera och Maurice Lamb. De tillhör forskargrupperna User Centred Product Design (UCPD) och Interaction Lab (ILAB) på Högskolan i Skövde. Seminariet genomförs som en aktivitet inom forskningsprojekten VIVA (Vinnova FFI) och SVE (KK-stiftelsen/INFINIT).
Initiativtagare till ASSAR är Högskolan i Skövde, IDC West Sweden AB, Science Park Skövde AB, Volvo Car Corporation och Volvokoncernen.