IDC Skövde

Nätverket som utvecklar industrin

IDC West Sweden AB driver att antal nätverk för att ge personer med liknande yrken möjlighet till erfarenhetsutbyte och utveckling. Ett av de nätverk som funnits längst är Produktionstekniskt strategiskt nätverk (PT Nätverk). Nätverket drivs idag av IDC genom projektet ASSAR.

Fredrik Johansson, som är sammankallande, vad är egentligen PT Nätverk?

Nätverket startade för mer än tio år sedan och det var teknikföretagen i Skaraborg som en gång drog igång verksamheten. Man ville stärka produktionstekniken i området och i samband med det även ha ett strategiskt fokus. PT Nätverk står för Produktionstekniska strategiska nätverket. Nätverket har varit med och skapat idéer kring ett det industriella utvecklingscentra som idag är IDC och ASSAR, så det säger lite om nätverkets påverkansgrad i regionen.

Röster från deltagare i nätverket

Hör några röster från deltagarna i PT Nätverk. I filmen medverkar Ann-Sofie Milton Ebbesson från Nordisk Industrioptimering, Mikel Ayani från Simumatik och Jan Adolfsson från Furhoffs:

Vad innebär ett deltagande i nätverket för små och medelstora tillverkande företag?

Det innebär i första hand otroliga möjligheter till inspiration, utveckling, samverkan och nätverksskapande, det är det självklara. Dessutom behöver man förstå att resultatet av nätverket och nyttan för deltagarna skapas av deltagarna själva. Med det menar jag att  det är jätteviktigt att man som deltagare aktivt bidrar till industrins utveckling, även för egen del. Nyttan för det mindre företaget är att ta del av spetskompetens inom det produktionstekniska området och att få komma ut och se olika exempel.

När ska man vända sig till PT Nätverk, enligt dig?

Alla som är på väg in i en automation eller som till exempel står utan någon heltidstekniker på plats, ta då hjälp av PT Nätverk. Det kommer garanterat att finnas mycket hjälp att tillgå och det tar inte så mycket tid i anspråk heller. Det kostar ingenting mer än den egna tiden vilken är två timmar i månaden.

Vilka är deltagarna i nätverket?

I nätverket finns många utvecklingsansvariga och tekniska chefer. Där sitter många människor som har möjligheten att gå från träffarna och faktiskt förändra direkt i Skaraborgs industri, det finns ett starkt genomförandefokus i nätverket.

När viljan att förändra finns, så blir det också förändring. Det är det som är så häftigt med PT Nätverk.

Det är viktigt att veta, att nätverket är öppet för alla med och oavsett vilken, koppling till produktionsteknik.

PT-dagen, vill du berätta lite om den?

Ja gärna! Den startades för mer än tio år sedan, det är en heldag skapad av och ägnad åt PT Nätverk kan man säga. Syftet när eventet skapades var att stärka det allmänna suget efter att bli produktionstekniker. Och meningen är att PT-dagen ska handla om att lyfta goda exempel och de senaste rönen inom produktionsteknik eller teknik och vi ska under dagen även beröra de senaste forskningsrönen. Vi lyfter även in andra perspektiv i form av årliga teman, som exempelvis ledarskap, innovation och ”utanför boxen”. I år ligger fokus på innebörden av begreppet ”attraktiv arbetsgivare” vilket är högaktuellt för Skaraborgs industri i och med den svårighet med rekrytering många upplever idag. Det är dessutom roligt att kunna erbjuda just detta tema då vi på IDC har jobbat upp en hög kompetens inom området genom vårt EU-finansierade projekt Kompetensnavet där flera av våra delägarföretag deltagit. Alla delar i företaget hänger ju ihop, det är enormt viktigt att ha det med sig, även om PT Nätverks huvudspår är produktionsteknik.

Kontakt

Fredrik Johansson, 0500 – 50 25 12, fredrik.johansson@idcab.se.

Dela nyheten
twitter facebook linkedin