Maj 24

Utställning och seminarium: Restströmmar blir till nya träprodukter

Välkommen till ett seminarium om produkter tillverkade av restmaterial och lyssna till tillverkare och designers som jobbar med nya materialflöden.  Du kan också välja att följa seminariet via webben.

När: Tisdagen den 24 maj, kl. 8:30-12:30.
Var: ASSAR Industrial Innovation Arena Skövde + online.
För dig: som är intresserad av produktutveckling, hållbarhet, återvinning och cirkularitet.

Praktisk information

Lunch ingår och serveras från 12:30. Efter seminariet finns möjlighet att stanna kvar för att kika på forskningsmiljön i ASSAR och de demonstratorer som finns här.

Om seminariet

Produktutveckling där man utgår från restströmmar, biprodukter och återvunnet material ställer nya krav på både företag och forskning, men det öppnar också upp för nya möjligheter. Häng med oss i vårt utvecklingsarbete – få nya kunskaper, nya kontakter och visa upp dig själv i ett spännande sammanhang!

Träbranschen låter inget gå till spillo. Det som blir kvar efter produkttillverkningen, sågspån och andra biprodukter, blir till värme- och elproduktion. Men går det att förädla spillet till ett högre ekonomiskt värde än värme och el? Till möbler, kök, trappor eller golv? Det undersöker och testar vi i Bioeconomy Regions in Scandinavia med hjälp av skickliga produktdesigners och ingenjörer.

Praktisk information

Seminariet kommer även att livestreamas från ASSAR Industrial Innovation Arena i Skövde. Du får länk skickad till den e-postadress du anger när du anmäler dig, om du vill följa eventet online.

Kontakt

Irene Malmberg
E-post: irene.malmberg@fyrbodal.se
Tfn: 0522-44 08 58

Fredrik Johansson
E-post: fredrik.johansson@idcab.se
Tfn: 0500-50 25 12


PROGRAM

  • 8.30 Kaffe och smörgås
  • 9.00 Välkommna: Karin Stenlund och Irene Malmberg, Fyrbodals Kommunalförbund.
  • IKEA: Att designa cirkulära produkter och omvärldens krav. Tayfun Avdan, Requirment Engineering leader på IKEA of Sweden ger sin bild av vad som pågår på lagstiftningsområdet, ger exempel på hur cirkulära strategier kan integreras i produktdesignen samt ett kort nedslag i det pågående arbetet i CEN, Europa standardiseringen.
  • Skanska och Swedese: Kan kasserade betongkärnor, reglar och läder förvandlas till tidlösa och funktionella möbler med hög designnivå? Åsa Johansson, projektledare på Skanska för Hyllie Terrass och Linus Davidsson representative contract market Sweden, Swedese.
  • Rewo: Hvordan designe for morgendagen? Olav Engelstad, VD Rewo (redesign waste wood). Rewo är ett miljöfokuserat designkontor, där de undersöker hur dagens restmaterial kan bli till morgondagens produkter. Stolab Möbel AB Historien om Lilla Snåland Martin Johansson, VD Stolab som länge haft funderingar kring hur man på bästa vis skulle kunna använda de spillbitar som uppstår vid tillverkning av Lilla Åland. Spillbitar av ett utmärkt virke. Hör historien bakom Lilla Snåland och Lilla Åland barnstol!
  • OnSolidGround: Restmaterial eller råmaterial? Det är frågan! Tomas Ekström har varit verksam i möbel- och inredningsbranschen i hela sitt yrkesliv, det senaste kvartsseklet med inriktning på miljö och hållbarhetsfrågor. Vi kommer att få höra en spaning på olika sätt att hantera framtidens cirkulära utmaningar.
  • Designprocess/Tillvarata restmaterial till nya idéer: Sara Torsson Szyber, formgivare och universitetslärare vid HDK Campus Steneby berättar om när tio designer och produktutvecklare arbetade vid Testbädden i Dals Långed med att skapa nya idéer av restmaterial. Hör om process och resultat!
  • Visning av utställningen: “Rethinking Wood”/Möbler och inredning av restmaterial.
  • 12.30 LUNCH (ingår för alla deltagare).
  • 13.15 Rundvandring i ASSAR Industrial Innovation Arena och Material ConneXion Skövde, guidning av Fredrik Johansson IDC.

Initiativtagare till ASSAR är Högskolan i Skövde, IDC West Sweden AB, Science Park Skövde AB, Volvo Car Corporation och Volvokoncernen.

Dela
twitter facebook linkedin