Reko returer med Ire Möbel
Ire Möbel är ett svenskt möbelföretag med inriktning på soffor och fåtöljer lokaliserat i Tibro med återförsäljare i både Sverige och Europa. Nyligen presenterade de sitt hållbarhetserbjudande Ire Reko där kunden kan byta in sin gamla soffa vid köp av en ny.
Grundtanken i Ires filosofi är oförändrad sedan starten 1939. Den bygger på en tidlös, hållbar kvalitet i såväl design som produktion. De beskriver själva sin filosofi som kompromisslös och de ställer höga krav på hantverk och omsorg om minsta detalj. Omsorgen omfattar också vår miljö och Ire är fast övertygade att en investering i en möbel som är lokalt producerad i hantverksmässig kvalitet och tidlös design är ett hållbart val, både ekonomiskt och miljömässigt. Ända sedan 1995 har de erbjudit möjligheten att byta klädsel på kunders soffor och därmed förlänga en soffas liv. Och nyligen tog de ytterligare ett kliv i sitt cirkulära erbjudande.
Ire Reko – en cirkulär återbruksmodell
2023 lanserade Ire Möbel erbjudandet att byta in en gammal Ire soffa vid köp av en ny. Den inbytta soffan får en uppdatering vid Ires fabrik i Tibro. Eventuellt skadade eller slitna delar byts ut och soffan får en helt ny klädsel. Den uppdaterade soffan säljs sedan på nytt. De kallar affärsmodellen Ire Reko och under det varumärket säljs förutom uppdaterade Ire soffor även vissa utställningssoffor från mässor, utgångna modeller och soffor där nya tyger provklätts.
Så funkar det
Den inbytta soffan synas och klädsel plockas av och därefter kontrolleras och rengörs soffans stomme. För att få eventuell nedsatt polyeter att resa sig och för att släta till underklädseln ångas sedan stommen och ny klädsel skärs till efter soffans originalmallar. Klädseln sys upp med Ire tag och märks med tvättråd. Sits och ryggdynor synas och byts ut vid behov innan ny klädsel sätts på. Den nya klädseln ångas på plats för att få en fin passform vartefter dynorna läggs på plats och soffan går igenom en sista gång innan den läggs ut till försäljning. Vid köp via Ire Reko lämnas samma garanti som vid köp av de nytillverkade sofforna, som en del av en återtillverkningsprocess.
Lär dig mer om återtillverkning
Återtillverkning är en process där man tar tillvara på använda produkter eller deras komponenter och genom industriella metoder återställer dem till likvärdigt nyskick.
I en värld där resurserna är begränsade och miljöpåverkan från konsumtion och produktion är allt mer överhängande, är återtillverkning en nyckelstrategi för att uppnå en cirkulär ekonomi och en mer hållbar framtid.
Ta klivet!
Workshops, verktyg, arbetssätt och coachning, det är några av de insatser som erbjuds i ASSAR Circular Labs i Skövde. Du är varmt välkommen på ett besök för att uppleva utställningen på plats tillsammans med våra kunniga medarbetare.
Kopplat till återtillverkning finns några verktyg och aktiviteter som är särskilt intressanta för dig som vill lära dig mer. Vi erbjuder en workshop vid namn ”Starta din återtillverkning” där vi kartlägger vägen till återtillverkning där verktyg, metoder och genomförande anpassas från fall till fall för bästa möjliga utfall. Den består av följande steg:
- DESIGN
Genom att ta sig an designprocessen ut perspektivet återtillverkning kan du förbereda inför framtida återtag av produkter. Alternativt anpassa befintliga produkter för möjlig återtillverkning. - PRODUKTIONSPROCESS
I detta steg genomlyser vi produktionen för att fastställa ett nuläge, för att sen ta reda på vilka eventuella anpassningar som krävs för att möjliggöra återtag i en industriell process. - LOGISTIKFLÖDEN
För en effektiv återtillverkning krävs logistiska lösningar i samtliga led. I detta steg identifieras flaskhalsar och nyckelparters. - SPÅRBARHET
Här skapar du dig en bild av nuläget gällande spårbarheten för den aktuella produkten, samt identifierar steg för vidare arbete.
Den här modulen, Återtillverkning, stöttar Agenda 2030 genom de globala målen:
LÄS MER OM ASSAR CIRCULAR LABS
ASSAR Circular Labs möjliggörs genom projektet Innovationsboost som finansieras av Europeiska Regionala Utvecklingsfonden, Västra Götalandsregionen och Skaraborgs Kommunalförbund.
I Innovationsboost samverkar Science Park Skövde, Högskolan i Skövde och IDC West Sweden, för innovation och hållbar omställning.
Om du vill veta mer
Hör av dig till Lars, Johan eller Victoria om du vill veta mer om Återtillverkning.
Lars Tööj
Industriutvecklare Innovation
0500-50 25 10
Johan Wahn
Projektledare Tillverkning
0500-50 25 27
Victoria Korth
Industriutvecklare Innovation
0500-50 25 18