ASSAR förstärker det befintliga innovationsstödsystemet i Skaraborgsregionen gentemot små och medelstora företag inom tillverkande industri. Det kan exempelvis handla om implementeringsarbete efter ett exjobb.


Hur kan utvecklingsarbetet se ut?

Exempel: EricsIndustrier utvecklade sin verksamhet med hjälp av studenter från Högskolan i Skövde

Ericsindustrier i Töreboda är ett litet ett familjeföretag som grundades i mitten av 1950-talet. Företaget tillverkar torkställningar för tvätt, duschdraperistänger och annan badrumsinredning. I dagsläget är man 6 anställda och en viss del i produktionen blir ofta en flaskhals.

– Problemet som vi har med en del av vår produkt är att den är väldigt tidskrävande att plocka ihop. Det är många små delar och det är viktigt att det blir rätt för det är en grundläggande del i konstruktionen. Där ville vi hitta nya idéer och lösningar som minskar monteringstiden men behåller samma höga kvalitet, säger Ulf Ridelberg, ägare och VD på Ericsindustrier.

Designingenjörer föreslår nya lösningar

För att utveckla produkten och ta bort flaskhalsen valde Ericsindustrier att ta in inspiration från exjobbare från Högskolan i Skövde. De två designingenjörsstudenterna Nathalie Tillaéus och Tobias Ryttman gör sin sista termin på designingenjörsprogrammet och är snart färdiga designingenjörer. Examensarbetet på Ericsindustrier är den sista delen i utbildningen och en chans för studenterna att ta tag i verkliga problem ute i industrin.

– Vi kommer att leverera olika koncept till Ericsindustrier som minskar monteringstiden och monteringskostnaden för den här produkten samtidigt som vi bibehåller kvaliteten. Sen kommer vi att föreslå en mer ergonomiskt hållbar arbetsplats och förhoppningsvis även göra det lite bättre ut ett miljöperspektiv, säger Nathalie Tillaéus.

Läs hela reportaget och se film