ESD-skyddat elektroniklabb med avsyningsutrustning

Vid arbete med elektronik krävs en miljö som är skyddad mot elektrostatiska urladdningar, så kallad ESD-skyddad miljö. I ASSAR Labs finns ett ESD-skyddat elektroniklabb med avsyningsutrustning.

ESD står för Electrostatic Discharge och sker en urladdning i elektronik kan de känsliga kretsarna få permanenta skador. Därför är det av yttersta vikt att miljön är ESD-skyddad i form av avledande mattor på bord och golv, samt personlig utrustning som skor, rockar och handskar.

Labbet består av ESD-skyddade arbetsplatser med höj och sänkbara bord samt ESD-skyddade stolar. Det finns även utrustning för både avsyning och montering av små kretsar, i form av ett mikroskop. Tack vare avsyningsutrustningen kommer även mycket små kretsar kunna hanteras. Utöver detta finns mätutrustning för att kontrollera sin ESD-miljö, vilket kan användas för att lära sig mer om ESD.

– I ESD-labbet kommer företag kunna lära sig mer kring montering av elektroniska produkter, testa och mäta olika ESD-egenskaper och lära sig hur man tar tar hänsyn till elektronisk urladdning. Alla personer bär på laddning som kan förstöra elektroniken och i vissa miljöer kan den laddningen till och med innebära en explosionsrisk, som till exempel inom sjukvården, säger Stefan Ericson, lektor vid Högskolan i Skövde.

Företag kan använda ESD-labbet för att:

  • Arbeta med elektronisk utrustning
  • Inspektera/fotografera elektronik, tex vid kvalitetskontroll
  • Arbeta med prototyper
  • Träna på att arbeta i en ESD-skyddad miljö, inkl. mätning och kontroll

Kontakt

Vill du veta mer om möjligheterna med ESD-labbet? Kontakta Caroline Johansson Thim på IDC West Sweden AB, Tfn: 0500-50 25 23, E-post: caroline.johansson.thim@idcab.se


Utrustningen har möjliggjorts via projektet ReactEU Energilagring & Kraftelektronik, finansierat av ‌Europeiska Regionala Utvecklingsfonden och Västra Götalandsregionen.

VGRLogo

Dela nyheten
twitter facebook linkedin