Form och funktion fick Emelie att plugga till designingenjör

Efter att ha jobbat som frisör i sju år ville Emelie Udén utmana sig själv till något nytt. Hennes intresse för naturvetenskapliga ämnen kombinerat med kreativa ämnen fick henne att fastna för Designingenjörsprogrammet vid Högskolan i Skövde. – Jag ångrar inte för en sekund att jag läste till ingenjör, det var helt rätt!

Emelie Udén växte upp i Sjötorp, där Göta kanal möter Vänern, norr om Mariestad. På gymnasiet läste hon till frisör. Men efter drygt sju år inom frisöryrket bestämde hon sig för att anta nya utmaningar och sökte till programmet Designingenjör på Högskolan i Skövde.

– Jag kände att jag ville utmana mig själv och att jag ville ta tillvara på mina andra intressen. Jag tyckte om de naturvetenskapliga ämnena i grundskolan och när jag letade efter en utbildning så fastnade jag direkt för designingenjör. Det kändes som att det passade mig – det var form och funktion och flera ämnen jag drogs till.

En kombination av ingenjörsämnen och kreativa ämnen

Att det blev just Högskolan i Skövde var tack vare att det var nära hemma, men också för att det var i Skövde som drömutbildningen fanns. Utbildningens bredd samt kombinationen av ingenjörsämnen och kreativa ämnen var det som lockade Emelie mest.

– Det jag fastnade lite särskilt för var exempelvis CAD, som är ett digitalt konstruktionsverktyg, 3D-rendering, materiallära och designmetodik.

Samarbetade med företag

Som examensarbete utvecklade Emelie tillsammans med en annan student, en hygienisk golvränna. En sådan golvränna används i miljöer med höga krav på hygien, såsom livsmedelsindustri och laboratoriemiljöer. Arbetet gjorde duon i samarbete med företaget Furhoffs Rostfria i Skövde, ett företag som idag är Emelies arbetsplats.

Fick du din tjänst tack vare exjobbet?

– Ja kanske. Jag gjorde exjobbet och sen sökte jag mig dit ett tag efter. När jag började på Furhoffs Rostfria jobbade jag med teknisk dokumentation, 3D-renderingar, produktpresentation och jag jobbade med gränssnittet för en ny hemsida och att införa ett PIM-system*.

Nu jobbar Emelie med produktutveckling.

– Vi produktutvecklare är både projektledare och konstruktörer, så vi är delaktiga från idé och behov till färdig produkt. Vi är med i stor del av processen, men sättet att jobba varierar mycket mellan olika företag.

Hur mycket nytta har du av utbildningen idag?

– Jättemycket! Just att utbildningen är så pass bred och tar med alla delar i en designprocess – de kunskaperna har jag nytta av idag.

Vad skulle du vilja säga till någon som funderar på att läsa till ingenjör?

– Det är ganska vanligt att folk inte har koll på vad en ingenjör gör. Ta reda på det! En ingenjör är oftast en problemlösare och kan vara det på så många olika sätt. Det finns så många olika slags ingenjörsyrken. Jag ångrar inte för en sekund att jag läste till ingenjör, det var helt rätt!

Att studera på högskola är annorlunda mot att läsa på gymnasiet. Men Emelie tyckte det var kul att plugga även om det också var hårt jobb.

Har du några tips till de som funderar på att börja läsa, oavsett utbildning?

– Det är mycket egenansvar och du är själv ansvarig över att ha en bra studieteknik. Vi satt mycket i grupp och hjälpte varandra. I Skövde är det dessutom nära till allting. Man behöver inte färdas långa sträckor för att gå på föreläsning i en annan stadsdel. Man kan vara i sin lilla högskole-bubbla om man vill det.

*PIM – Product Information Management. Ett digitalt system som hanterar all produktinformation.

Ingenjörsutbildningarna vid Högskolan i Skövde
Dela nyheten
twitter facebook linkedin