Högskolan och ABB besökte Grahns konfektyr

Det första som slår en är doften. När man närmar sig Grahns konfektyr letar sig godisdoften rakt in i hjärtat. Som besökare i fabriken förses du med hårnät och skyddskläder, och blir lotsad mellan de olika stationerna där godis rörs ihop, plockas, susar fram och till slut paketeras. De som vandrar omkring på fabriken just idag är en blandning av forskare och robottillverkare som i samverkan med den tillverkande industrin har ett gemensamt mål; framåt, bättre, tillsammans.

ABB har länge samarbetat med Högskolan i Skövde på olika sätt när det gäller forskning kring människor och robotar i samarbete inom industrin. Och det är till Högskolan, IDC och ASSAR som ABB vänder sig när de behöver komma ut på de där viktiga besöken i verkligheten; hos tillverkningsföretagen.

Besök hos flertalet tillverkande industriföretag

–  Vi har ett par dagar nu när vi styrt upp besök på ett flertal tillverkande bolag i regionen, och för oss på Högskolan är det så enkelt att göra det, för tack vare IDC och ASSAR har vi idag ett nära samarbete med flera tillverkande företag i Skaraborg. Dessa tre dagar besöker vi bland annat Furhoffs och Skandia Elevator, Grahns konfektyr, CEJN och Hammarplast, säger Magnus Holm som till vardags är lektor i automatiseringskteknik på Högskolan i Skövde.

Det är delar av ABBs globala utvecklingsteam som är på besök på Grahns idag och efter en rundvandring i fabriken plockar teamet bestående av Erika D’Antonio, Darshana Raykar, Katja Butterweck upp två toppmoderna kollaborativa robotar som medarbetarna på Grahns får testa i fikarummet.

–  För oss på Grahns är den här typen av besök en möjlighet att ta del av ny teknik och se vilka möjligheter som finns att använda den i vår egen produktion, säger Ola Brewitz på Grahns konfektyr.

Värdefull feedback för ABB från användare

Teamet från ABB ser stora värden med denna typ av besök i industrin.

–  Det är fantastiskt för oss att få träffa användare såhär informellt och få deras input. Dels genom rundvandringen, där vi får se i praktiken hur våra robotar skulle kunna vara till hjälp i produktionen, och att sedan kunna erbjuda de som arbetar i produktionen att testa hands-on hur enkelt det är att programmera våra nya robotar, det är ovärderligt att få deras feedback, säger Katja Butterweck.

Med på plats på Grahns denna dag är även Simon Bjurling och Jesper Lundstedt från ABB och Ari Kolbeinsson från Högskolan, lektor i integrerad produktutveckling.

–  Det som är slående med dessa robotar som vi ser här idag är hur enkla de är att programmera, på besöket i förmiddags var en tioåring med och det tog henne inte många minuter att direkt förstå hur man gjorde och swish så kunde hon programmera roboten, skrattar Magnus Holm.

Besöket på Grahns är en del i den samverkan som Högskolan och ABB byggt upp sedan många år, och genom samverkansarenan ASSAR når man ut till företag i regionen där man i sin produktion är intresserad av att använda kollaborativa robotar i sin produktion.

Darshana Raykar visar medarbetarna på Grahns konfektyr hur enkelt den nya roboten programmeras.

Dela nyheten
twitter facebook linkedin