Karriärlunch för framtida arbetskraft och arbetsgivare

För fjärde året i rad arrangerade Teknikcollege Skaraborg, Högskolan i Skövde och IDC West Sweden AB den 8 november en karriärlunch som täcker hela Skaraborg. Syftet är att säkra en del av kompetensförsörjningen och locka fler ungdomar till industri- och teknikbranschen.

Karriärlunchen är ett initiativ för att skapa nätverk mellan gymnasieelever från teknik- och industritekniska programmen i Skaraborg, högskolestudenter och lokala industriföretag. Innan deltagarna slår sig ner för att äta lunch ställer företagen ut i en minimässa där företagen får möjlighet att presentera sig och sin verksamhet.

Teknikutbildning är rätt i tiden

Lotta Engelbrektsson är processledare för Teknikcollege Skaraborg. Hon berättar att de med Karriärlunchen vill visa ungdomarna vilka fantastiska möjligheter de har i framtiden och samtidigt bidra till ett närmare samarbete mellan utbildning och näringsliv.

– Vi vill visa våra ungdomar att de valt en utbildning som ligger helt rätt i tiden då kompetensförsörjning är en av teknikbranschens största utmaningar idag. Företagen får här tillfälle att träffa framtida arbetskraft. Högskolan i Skövde får tillfälle att prata med kommande studenter och studenterna får möjlighet att träffa potentiella arbetsgivare.

Viktiga kontakter för framtiden

Mats Jägstam, Vicerektor vid Högskolan i Skövde, hälsade välkomna till Karriärlunchen. Han inledde med att pratade om möjligheter att knyta nya kontakter för framtiden.

– Här knyts kontakter så vi tillsammans kan lösa framtidens utmaningar. Tack vare all ny teknik har kommande ingenjörer en möjlighet att stå rustade inför till exempel det fortsatta arbetet med klimatfrågorna.

Gunnar Grönlund och Haval Othman från Cidan Machinery var nöjda med Karriärlunchen.

Behov av kompetensförsörjning

Under Karriärlunchen var 24 gymnasieelever, 8 högskolestudenterna och 15 företag från olika kommuner i Skaraborg inbjudna. Vi hann prata med både några av företagen samt elever och studenter. Cidan Machinery berättade att de har stort behov av kompetensförsörjning inom flera områden. Efter Karriärlunchen känner de en trygghet i att veta ungdomarna är intresserade av både deras bransch och deras kommande utvecklingsmöjligheter.

Möjligheter med material

Tanja Lundberg, projektledare för ASSAR och Material ConnecXion Skövde berättade om möjligheterna med material. Att de med sina olika egenskaper är viktiga för att hitta smarta hållbara lösningar för produktutveckling. Tanja bjöd även in alla Karriärlunchens deltagare till Material ConneXion att någon gång under våren komma för att få en rundvandring, presentation och workshop bland de cirka 1600 material som finns i biblioteket.

Dela nyheten
twitter facebook linkedin