Kronprinsessparet besökte ASSAR

Onsdagen den 25 augusti besökte Kronprinsessan och Prins Daniel Västra Götalands län för att i pandemins spår uppmärksamma lokala insatser. I Skövde gjordes bland annat ett besök på ASSAR Industrial Innovation Arena för att diskutera hur näringslivet påverkats under pandemin.

Senast hertiginnan och hertigen av Västergötland gemensamt besökte länet var i samband med Alingsås 400-årsjubileum i september 2019. Sedan kom pandemin och planerade länsbesök fick skjutas på framtiden. Nu har Kungafamiljen återupptagit sina besök till Sveriges samtliga län. Besöket i Västra Götalands län genomfördes i Skövde onsdagen den 25 augusti.

Pandemin i fokus

Dagen i Skövde hade fullt fokus på pandemin och uppmärksammade lokala insatser. På förmiddagen besökte Kronprinsessparet både Skaraborgs sjukhus i Skövde och Gymnasiesärskolan vid Kavelbrogymnasiet. Eftermiddagen tillbringade man med fokus på hur kulturen påverkats av pandemin för att sedan besöka Assar Industrial Innovation Arena.

Programmet på ASSAR

Efter en kort presentation av verksamheten från Mats Jägstam, VD på Science Park Skövde, och Leif Pehrsson, VD på IDC West Sweden AB samtalade Kronprinsessparet med Mats och Leif om pandemins påverkan och effekter för verksamheten och näringslivet.

Mats Jägstam, VD på Science Park Skövde, och Leif Pehrsson, VD på IDC West Sweden AB samtalar med Kronprinsessparet.

Därefter mötte Kronprinsessparet Rickard Svensson och Robin Eyre, två av personerna bakom succéspelet Valheim och som driver spelstudion Iron Gate. Flera av personerna bakom Valheim är tidigare studenter från Högskolan i Skövdes spelutbildningar. Valheim är ett vikingainspirerat spel som passerar miljon efter miljon i antalet nedladdningar på Steam.

Rickard Svensson och Robin Eyre, två av personerna bakom succéspelet Valheim, samtalar med Kronprinsessparet.

Rundtur bland robotar som samarbetar med människan

Efter samtalen följde en rundtur på ASSAR och en visning av de smarta robotar som kan hjälpa människor och samarbeta för att lösa problem och utföra uppgifter. Vid demonstratorn IRMA (Intelligent Reconfigurable Manufacturing) träffade Kronprinsessparet Anna Syberfeldt, professor i produktionsteknik vid Högskolan i Skövde samt forskningsassistenten Marcus Gottschlish och doktoranden My Andersson.

Anna Syberfeldt, professor i produktionsteknik vid Högskolan i Skövde samt forskningsassistenten Marcus Gottschlish och doktoranden My Andersson presenterar robot-människasamarbete för Kronprinsessparet.

En robot målar en tavla till Kronprinsessparet.

Hållbara material

Den sista punkten på programmet under besöket på ASSAR var Material ConneXion Skövde. Där fick Kronprinsessparet en presentation av Christian Bergman som handlade om avancerade, innovativa och hållbara material och tillverkningstekniker. Bland annat presenterade Christian ett material gjort av återvunna plasthandskar och en ytbeläggning som dödar virus till 90 procent, vilket är intressant ur ett covid-19-perspektiv.

Christian Bergman, MCX Skövde, presenterar hållbara material för Kronprinsessparet.

 

Film från dagen:

 

Fler bilder från besöket:

 

Dela nyheten
twitter facebook linkedin