Professorn som är expert på AI, komplexa problem, och bridge

Hon är datavetaren som blev professor i produktionsteknik, och Högskolan i Skövdes AI-expert när journalisterna ringer. I sitt arbete är hon med och skapar framtiden, både när det gäller teknik och forskning, men också när det gäller studenter och deras karriärutveckling. Dessutom spelar hon bridge på SM-nivå. Möt Anna Syberfeldt.

Anna Syberfeldt växte upp i Skövde och stannade i hemstaden när det var dags att läsa vidare. På Högskolan i Skövde läste hon datavetenskap och började jobba som programmeringslärare och assistent direkt efter examen. Efter en tid blev hon erbjuden en doktorandtjänst på Institutionen för ingenjörsvetenskap på Högskolan och hon disputerade 2009 på De Montfort University i England.

– Det var lite av en slump att det blev ingenjörsvetenskap. På den tiden var det ganska uppdelat – datavetenskap var en sak och ingenjörsvetenskap var en annan. Nu för tiden är det mycket mer samarbete mellan ämnena. Jag tyckte att det var jättekul att få jobba med industriella och komplexa problem hos företag och lösa dem med hjälp av datavetenskapliga metoder. Det var perfekt för mig.

Idag fördelar Anna sin tid mellan undervisning av studenter, handledning av doktorander, forskningsprojekt och samarbeten med industripartner, bland annat på ASSAR Industrial Innovation Arena.

Anna Syberfeldt på ASSAR Industrial Innovation Arena, där hon är forskningsledare.

– Det intressantaste med mitt jobb är att jag får vara med och skapa framtiden. Både när det gäller teknik och forskning, men också att jag får vara med och utbilda studenter och hjälpa dem framåt i deras karriärsutveckling.

Hur är det att jobba på Högskolan i Skövde?

– Högskolan har alltid varit min arbetsgivare och jag har varit här mer än halva mitt liv nu. Det finns otroligt stora möjligheter till personlig utveckling. Att få vara med och bygga och förverkliga sina drömmar, faktiskt. Jag tycker att Högskolan har en väldigt bra struktur för att växa som medarbetare. Det finns ett fantastiskt bra samarbete med industrin, som i sig bidrar till intressant forskning och intressanta utbildningar.

– Jag skapar samhällsvärde på Högskolan. Jag får utbilda unga människor, men är också med och forskar, skapar nya saker och bidrar till något större. Jag trivs otroligt bra och kommer aldrig sluta på Högskolan. Jag tycker att jag har världens bästa jobb!

AI-expert

Anna Syberfeldt jobbar idag mycket med artificiell intelligens, AI, och forskar kring hur man med hjälp av AI kan lösa komplexa problem inom industrin. Vid flertalet tillfällen den senaste tiden har hon fått vara expertröst i medierna för att kommentera den snabba utvecklingen inom området. Hon är övertygad om att vi kommer se mer av AI framöver, överallt i samhället.

– Vi står inför en revolution när det gäller utveckling och är alldeles i början av att se AI:s potential och möjligheter. Jag tror att AI kommer vara mycket mer integrerat i allt vi gör. I media framhålls det just nu som en negativ aspekt att AI kommer ta över världen, men det är inte verkligheten. Jag har respekt för de tankarna och när man inte vet vad som ska hända är det naturligt att man känner rädsla. Men AI kommer hjälpa oss att skapa ett bättre samhälle och bättre levnadsstandarder.

Det låter ju jättespännande! Varför är det då så få som utbildar sig till ingenjör idag?

– Jag önskar att unga skulle förstå det här med framtiden. Ungdomar har en väldigt annorlunda syn på ingenjörsyrket än vad vi har. De tror att industri är tungt och tråkigt. Men det tunga uppgifterna, de utförs av robotar idag. Den här gamla bilden av industrin måste suddas ut. Där har både Högskolan och industrin ett ansvar. Vi måste få unga att förstå och tycka att yrket är roligt, för då sprider det sig.

Prisad för avtryck i samhället

På Internationella kvinnodagen 2023 fick Anna motta en utmärkelse från en politisk kvinnogrupp i Skövde. Priset delas ut den 8 mars varje år till en kvinna som gör avtryck i samhället.

Hur kändes det?

– Jag blev otroligt glad över priset och extremt överraskad. Jag tycker egentligen inte att jag gjort mer än mitt jobb, så det är fantastiskt att få ett sådant fint pris. När jag var ung saknade jag kvinnliga förebilder så om jag kan vara någons förebild tycker jag bara att det är jätteroligt.

Passion för bridge

Sedan tio år tillbaka är Annas stora fritidsintresse bridge. Hon tävlingsspelar flera gånger i veckan, både på klubben i Skövde och runt om i länet. Anna har också spelat på SM-nivå och turnerar runt i landet med sitt bridge-lag.

– Jag älskar bridge! Det är en extremt stor passion för mig. Jag lägger all min lediga tid på det och funderar mycket på olika problem jag har i spelet. Det finns en oerhörd komplexitet i bridge och det liknar faktiskt mitt jobb lite. Jag tycker att det är otroligt roligt och fascinerande att bryta ned och lösa komplexa problem.

Och jag måste fråga. Efternamnet?

– Det var min man som kom på det. Namnet är inspirerat av cyberspace och vi tog det när vi gifte oss för 15 år sedan. Vi är ensamma med det namnet i hela världen, tror vi. Ibland blir det dock felstavat. Coolaste felstavningen var när jag fick heta Anna Cyberfalk. Jag korrigerade inte, det fick vara så.

Dela nyheten
twitter facebook linkedin