Roboten Pepper inviger produktionsmässa

Sociala robotar som på olika sätt kan interagera och samspela med människor är i ropet. Vid Högskolan i Skövde pågår flera forskningsarbeten som just undersöker hur de sociala robotarnas förtjänster kan komma till nytta. Exempelvis inom industrin. Och under tisdagen inviger Högskolan i Skövdes robot Pepper och åttaåriga Rut en av Sveriges största industrimässor. Tillsammans knyter de upp invigningsbandet – som en symbol för nästa generations medarbetare inom industrin.

Det är till Elmia Produktionsmässor, 15-18 maj, som Pepper bjudits in för att starta upp evenemanget som beskrivs som ”det senaste inom teknik och industri”. Erik Billing, lektor i informationsteknologi, har tillsammans med sina forskarkollegor programmerat robotens rörelser och uttryck.
– Pepper kommer, tillsammans med åttaåriga Rut, att inviga mässan genom att knyta upp ett sidenband. Sedan finns Pepper tillgänglig för besökare som vill komma fram och hälsa och vill veta mer om sociala robotar, dess teknologi och hur vi på Högskolan i Skövde arbetar i olika forskningsprojekt på ämnet, säger Erik Billing, och påtalar att nyttan med roboten sträcker sig längre än invigningsaktör.

Utforskar samspel människa-robot inom flera områden

I forskningsprojektet AIR, som genomförs i samverkan med forskningsinstitutet RISE, Örebro Universitet och Högskolan i Halmstad, finansierat av KK-stiftelsen, undersöker Högskolan i Skövde hur robotar kan tolka och interagera med olika autonoma system. Områden man tittar på förutom sociala robotar är industrirobotar och autonoma system i trafiken, det vill säga självkörande bilar. 
– Genom att titta på dessa tre områden hoppas vi kunna få en bättre förståelse för hur människan reagerar och interagerar med de olika systemen. Det handlar om att skapa ett tajtare samarbete mellan människa och robot, där roboten klarar av att anpassa sig till människans handlingar och intentioner. Vi hoppas att detta, inom industrin, ska öppna för nya sätt att tillverka produkter och samtidigt bidra till bättre arbetsmiljö för operatörer.

Utvecklingen av sociala robotar, som Pepper, är också bara i sin linda och användningsområdena kan växa i framtiden, spår Erik Billing.
– Teknologi från sociala robotar, som hur de etablerar ögonkontakt, förstår mänskligt tal eller använda gester tror vi också blir mycket viktiga för framtidens industri.

Mer om invigningen
Dela nyheten
twitter facebook linkedin