Hand vid dator och 3D-skrivare.

Så gör du ett lyckat webbseminarium

När du ska presentera något på distans eller hålla ett webbseminarium har du egentligen noll koll på publiken som lyssnar, så det krävs lite annat av dig än vid ett vanligt seminarium. Du behöver helt enkelt ta till lite andra knep för att hålla publikens intresse.

Vem pratar du till?

Börja med att fundera över vem det är du pratar till i ditt seminarium, vad har personen för förhandskunskaper, vilket problem löser du genom att hålla webbseminariet och vilket mål har du med ditt webbseminarium? Vad ska personen som har deltagit veta, kunna, känna efter att ha varit med på seminariet? Skriv ner och reflektera innan du arbetar fram din presentation.

Video eller presentationsbilder

Ska du prata i videosamtal eller visa slides? Video blir mer levande och personligt, för även om inte du ser personerna som lyssnar, så ser de dig och det håller uppe deras engagemang. Det är dock bra att kunna ditt manus utantill om du ska köra video.

Stödord eller ordagrant manus

Stödord eller ett ordagrant manus är bra, men tänk på att om du skriver ett ordagrant manus så ska det inte läsas, utan berättas, så använd talspråk och konstpauser – så att det upplevs naturligt. Markera ut ord som du vill betona. Förbered gärna fysiska bilder eller saker som du visar i videon eller förbered ett bildspel som förstärker ditt budskap i bilder.

Proffsiga presentationsbilder

Uttrycket ”Death by Powerpoint” har du säkert hört talas om, men även i distanspresentationer gäller det att undvika det största sömnpilleret, det vill säga en massa text i presentationsbilder som du sedan läser upp. Lägg istället till bilder som stärker det du vill berätta istället för att skriva det. Renodla dina slides så att du tar bort det som är oviktigt. Framhäv nyckelord i din presentation, det gör det intressantare för personen som lyssnar. Kom ihåg att om du har en bild med text kan texten vara oläslig för de personer som kikar via mobilen. Tänk på tydliga kontraster i de bilder du använder, så att de syns tydligt.

Håll det kort

Webbseminarium har en tendens att bli för långa fast de kanske inte alltid behöver vara det. TED-talks är 18 minuter långa, då kognitiv forskning visar att så länge orkar de flesta hålla intresset uppe och du hinner att säga någonting vettigt. Våra hjärnor blir lätt uttråkade. Efter tio minuter in i seminariet behöver du till exempel ställa en fråga, göra en omröstning eller berätta en anekdot som väcker känslor; för att skaka om din publik lite.

Inled med ett WOW

Tänk på att de som lyssnar sitter ensamma och lyssnar på dig med en massa distraktioner omkring sig; plötsligt dyker det kanske upp en notis på mobilen och de tappar intresset av dig. I värsta fall kan du tappa din publik redan i starten, om det är en tråkig inledning tappar du dem direkt. Så börja med ett WOW så att du fångar din publik direkt. Börja med att provocera lite, något spännande fakta, eller något som får publiken att stanna upp eller bli nyfiken. Berätta gärna en story om varför du håller det här seminariet!

Arbeta med rösten

När det kommer till tal gör det stor skillnad om du ler eller inte. Det är viktigt att tala med rätt tonläge och variera din röst. Öva på att le när du pratar, öva på att slappna av när du pratar så slipper du bli trött i rösten, öva på att prata långsammare – ett av de vanligaste misstagen är att vi pratar för fort, öva på att variera ditt tempo (ja, ibland är det bra att växla upp) och öva på att variera rösten från svag till stark röst.

Pedagogiska pauser

Pauser är väldigt bra, både för dig själv, men även för att budskapet ska hinna sjunka in hos den som lyssnar. Det skapar variation i din presentation och så undviker du utfyllnadsord som ”ehum”, till exempel. Några sekunders tystnad kan också ge mer tyngd till det du just sagt. Även en fråga eller omröstning kan skapa en paus.

Avslutning

Ett av de viktigaste momenten i ditt webbseminarium är avslutet. Här ska du summera vad deltagaren fått med sig, varför det varit viktigt och hur personen kan gå vidare härifrån. Vad är nästa steg? Så du inte bara överger personen när du är klar. Kan man läsa mer någonstans, finns det en särskild webbsida du vill hänvisa till eller finns det mer övningar man kan ta med sig? Slarva inte bort avslutet.

Testkör

När det är skarpt läge ska du bara fokusera på innehållet, så testkör tekniken i god tid innan på den plattform du ska använda. På så sätt hinner du upptäcka saker som inte funkar. Räkna också med att vissa kommer att titta via en mobiltelefon, så att inte det du visar blir för plottrigt. Att skapa ett körschema kan vara ett bra stöd; vad är det som ska hända och när?

Summering

Att köra ett webbseminarium skiljer sig en hel del från att hålla en vanlig presentation, du behöver jobba mer med överraskningar, ditt röstläge och jobba med att hålla uppmärksamheten uppe på den som lyssnar. Den som lyssnar har många fler saker som kan distrahera än vid ett vanligt seminarium.

Lycka till!

 

Fler tips:

Korta tips – skippa jargongen och nå fram bättre! (<5 min)

Fler tips om hur du använder rösten

 

 

Dela nyheten
twitter facebook linkedin