Språksamarbete mellan Högskolan och industrin
En spansk utbytesstudent hjälpte FX Airguns i Mariestad med tolkning för att utbilda återförsäljare. Ett lyckat samarbete som blev verklighet via IDC West Sweden AB.
Internationella återförsäljare
FX Airguns i Mariestad är ett företag som sedan snart 20 år tillbaka bygger luftgevär och tar fram egna produktlösningar. Kunderna finns runtom i världen och språket blir ibland en utmaning i kontakten med återförsäljarna. När en spansk återförsäljare besökte FX Airguns för en utbildning i underhåll och reparation uppstod ett problem. Serviceteknikern som skulle utbildas kunde inte engelska.
Oscar Söder på FX Airguns kom då att tänka på Högskolan och deras ingenjörsutbildningar och kontaktade först IDC, som han visste har kontakter på Högskolan. Via Tobias Björck på IDC fick han kontakt med Ingenjörsinstitutionen på Högskolan i Skövde och studenten Victor Azamfirei.
IDC – den förenande länken
– Det här är ett typexempel på hur näringslivet kan möta akademin. Vårt nätverk på IDC kan nyttjas i flera sammanhang och den här gången blev det samverkan på internationell nivå mellan en av våra delägare och Högskolan, säger Tobias Björck på IDC.
– Det här gör att vi inte tvekar att kontakta Högskolan igen om vi behöver mer hjälp. Nu vet vi ju att de har fantastiskt bra språkresurser vilket vi som tillverkande industriföretag inte tänker på annars. Och det kontaktnät som finns via IDC är användbart på många fler sätt än man tror, säger Oscar Söder om samarbetet med Högskolan i Skövde och IDC.
Samarbetet resulterade i en nöjd återförsäljare som var oerhört tacksam för engagemanget med att hitta en tolk. Genom att utbilda återförsäljarna effektiviseras hanteringen av reparation och underhåll och behovet av att skicka redan sålda produkter mellan företagen minskar.
Student fick kontakt med arbetslivet
Victor Azamfirei, internationell student från Spanien, var den som hjälpte FX Airguns med tolkningen. Han studerar till automationsingenjör, skriver just nu sin masterexamen och är färdig till våren. Victor såg uppdraget som en möjlighet att skapa kontakter och började läsa in sig på uppdraget. Det tog honom tre dagar att gå igenom all teknisk information för att sedan kunna översätta det till spanska.
– Jag hade stor hjälp av min utbildning under mötet med FX Airguns och det var jättebra att få se hur allt fungerar ute i arbetslivet, säger Victor Azamfirei.
Den största skillnaden mellan Spanien och Sverige när det gäller studier, berättar Victor, är just kontakten med företag. I Spanien slutförs all utbildning innan det ens är tänkbart att kontakta något företag. I Sverige ser skolan till att eleverna kommer i kontakt med arbetslivet redan under studietiden, vilket även underlättar inlärningen.