Yrkesmilitären som växlar om till industriell digitalisering
Christian Brettéus är stockholmaren som hamnade i Skövde för jobb inom Försvarsmakten. Men en fotskada gjorde att karriären som yrkesmilitär tog slut och Christian bestämde sig för att börja studera. Han läser nu den nya ingenjörsutbildningen Industriell digitalisering på Högskolan i Skövde.
När Christian efter flera fotoperationer fick besked om att hans fot inte skulle bli tillräckligt bra för att han skulle klara de fysiska påfrestningar som jobbet inom Försvarsmakten kräver, var det dags att tänka om.
– Jag visste inte riktigt vad jag skulle göra så det blev en spontanansökan till tekniskt basår på Högskolan i Skövde för att läsa in vissa gymnasieämnen. Efter basåret är man berättigad till en plats på något av ingenjörsprogrammen på Högskolan.
Då Christian och hans sambo bor i Töreboda kändes Högskolan i Skövde som det naturliga valet. Det tar bara 15 minuter att åka mellan Töreboda och Skövde med tåget, och Högskolan ligger dessutom bara ett stenkast från stationen. På gymnasiet läste Christian samhällsvetenskapligt program och behövde därför komplettera sina kunskaper för att få behörighet till en ingenjörsutbildning.
– Under basåret läste jag in matte 3, fysik 1–2 och kemi. Det var en rivstart kan man säga och inte alls som jag kommer ihåg mina gymnasiestudier. När kurserna drog igång gällde det att hålla i. Det var högt tempo och man får verkligen lägga ner tid på det, men lärarna var fantastiskt bra.
Kombinerar IT och ingenjörsämnen
För ett år sedan fick Christian höra talas om det nya ingenjörsprogrammet Industriell digitalisering som skulle starta hösten 2021. Ett program som kombinerar ingenjörsvetenskap och IT, och som har en tät koppling till industrin.
– Det kändes spännande och jag kan nu konstarea att det är en bra balans mellan hands on och teori. Vi har även klarat av två kurser kopplade till IT.
Christian menar att det är en klar fördel att läsa basåret innan man börjar med sina högskolestudier.
– Det var tufft innan man fick in studievanan och genom basåret var jag redan inne i pluggandet och hade lärt mig av misstag jag gjort. Nu har jag ganska bra struktur på mina studier, men i början var det inte så. I yrkeslivet ska man alltid leverera resultat och andra är beroende av det man gör, men när man studerar ska man leverera till sig själv. Jag har haft lite svårare för att ha disciplin att sätta jaget före laget, men nu är det underbart att plugga.
Han ser också fram mot mer undervisning på plats på campus.
– Jag tycker det är svårare att ta till sig av undervisningen på distans. Jag upplever också att lärarna har lättare för att anpassa tempot i undervisningen när vi är på plats för då ser de om alla hänger med och vi har enklare att återkoppla.
Klassen är liten och ibland har studenterna som läser Industriell digitalisering undervisning tillsammans med de andra ingenjörsstudenterna.
– Kopplat till vissa kurser har vi även haft externa föreläsare från olika företag och man märker att de är intresserade av det vi läser och tycker det är en bra utbildning. När det är dags för examensarbete blir det att titta på något problem hos ett företag och komma med ett lösningsförslag.
Bara gör det – läs till ingenjör
Efter den treåriga utbildningen funderar Christian på om han eventuellt ska läsa en magisterexamen eller ge sig ut i arbetslivet igen.
– Jobb finns alltid, och jag tror att vi kommer vara en eftertraktad resurs när vi läst klart den här utbildningen. Så mitt tips till de som funderar på att börja plugga till ingenjör är: Gör det! Sen ska man se till att vara i fas med studierna och hitta ett kompisgäng att plugga tillsammans med, det är det bästa!
Läs mer om programmet Högskoleingenjör – Industriell digitalisering
Läs mer om behörighetsgivande utbildning