Emma deltar i nationellt program för kvinnliga ingenjörsstudenter

Emma Hallman blev antagen till Female Technical Engineer. Ett nationellt utvecklingsprogram för kvinnliga ingenjörsstudenter som snart är färdiga med sin utbildning. Emma läser till produktionsingenjör på Högskolan i Skövde och ser det som en jättemöjlighet att få delta i programmet där studenter möter olika företag och studenter från andra lärosäten.

När Emma Hallman fick höra talas om Female Technical Engineer bestämde hon sig för att skicka in en ansökan.

– Förutom CV skulle jag beskriva en problemlösning inom teknikområdet som jag stött på under utbildningen eller i tidigare yrkesliv, dels tala om vad jag ville jobba med efter examen.

Efter olika tester stod det sedan klart att Emma Hallman var en av de 40 deltagarna. Bakom utvecklingsprogrammet står fyra kvinnliga ingenjörer som vill se en jämnare fördelning av makten i näringslivet. Tillsammans med ett antal företag jobbar de nu för att visionen ska bli verklighet. En del av arbetet är programmet för kvinnliga ingenjörsstudenter och nyligen hölls den första träffen för årets deltagare i Stockholm.

– Det var en inspirationsdag där vi fick träffa representanter från alla partnerföretag och de som är med är bland annat LKAB, Northvolt, Atlas Copco och Schneider Electric. Vi hade också workshops där vi fick olika fall som krävde problemlösning och alla skulle presentera var sin idé inför en jury. Det var otroligt roligt att se hur alla tolkar på olika sätt, utifrån olika erfarenhet och kunskap. Programmet har stort fokus på innovation och hållbarhet, vilket känns helt rätt, konstaterar Emma.

Emma Hallman och Alice Merkert kör en robotstation på ASSAR tillsammans med Miranda Kedbäck och My Andersson.

Träffa andra studenter och framtida arbetsgivare

Emma lyfter också att det var kul att träffa ingenjörsstudenter från andra lärosäten och ta del av deras erfarenheter och tankar kring ingenjörsyrket.

– Jag är den enda från Högskolan i Skövde och sen var det en tjej från Jönköping University, övriga deltagare kommer från större lärosäten. Jag är en av få högskoleingenjörer, de flesta är blivande civilingenjörer.

Female Technical Engineer står tillsammans med sina partner för studenternas resor och boende under träffarna och företagsbesöken som är från norr till söder.

– Vi får besöka företagen och inom kort ska jag till LKAB i Kiruna. Det ska bli väldigt intressant och det kommer bli totalt fem olika företagsbesök för mig. Det här är givetvis en möjlighet, för många, att träffa sin framtida arbetsgivare.

För Emmas del handlar det dock inte om att hitta jobb. Hon har redan klart med en anställning och efter examen kommer hon att stanna kvar i Skövdetrakten.

– Jag ska jobba som produktionstekniker hos båttillverkaren Nimbus i Lugnås, utanför Mariestad, det känns väldigt spännande.

Examensarbete på lokalt företag

Tillsammans med en klasskompis skriver hon examensarbetet.

– Vi gör det i samarbete med Elos Medtech i Skara. Företaget har investerat i en kollaborativ robot och vi identifierar arbetsuppgifter till den. Under vårt andra studieår hade vi en praktisk del av kursen Underhåll och driftsäkerhet på Elos och det ledde fram till att vi nu gör vårt ex-jobb där.

För Emma Hallman är det en hektisk vår, med både ex-jobb och utvecklingsprogrammet.

– Ja, men det är verkligen en fantastisk möjlighet att få vara med i programmet och det kommer ge ett bra nätverk och många nya kontakter. I början av maj är det också en gala i Stockholm och då kommer en av deltagarna utses till Årets Female Technical Engineer och får ett ledarskapsprogram och mentorskap, avslutar Emma.

Följande företag medverkar som partner i programmet: LKAB, New Boliden, Schneider Electric, Holmen, Rejlers, Xylem – Let´s Solve Sater, Atlas Copco, Northvolt och Nya Ledarskapet.

Läs mer om programmet Produktionsingenjör
Las mer om utbildningar till Högskoleingenjör

Dela nyheten
twitter facebook linkedin