Geometrimätare för kvalitetssäkring

I ASSAR Labs finns en geometrimätare, även kallad 2D/3D-laserskanner. Med hjälp av tekniken kan man exempelvis mäta en svetsfogs profil och undersöka om svetsen ligger inom specificerat område. Den kan också användas för att mäta deformationer för kvalitetssäkring.

En laserskanner är ett mätinstrument som kan användas som används för att mäta en ytas profil eller för att kvantifiera grovhet. Detta görs beröringsfritt tack vare laserstrålen. Kritiska dimensioner som krökning eller planhet kan också mätas. Den geometrimätare som finns i ASSAR Labs använder blå laser som kan användas på varma ytor. Upplösningen är 9 mikrometer (miljondels meter).

Teknik som upptäcker deformationer

– Med den här mättekniken kan vi upptäcka formfel och deformationer vid svetsning, till exempel vid batteriproduktion. Vi kan mäta deformationer på metalliska ytor och skinande ytor, men även på andra typer av material, säger Tobias Andersson, lektor i maskinteknik vid Högskolan i Skövde

– Fördelen med en geometrimätare är att den är snabb, beröringsfri och relativt enkel att hantera. Man kan dessutom enkelt placera den mitt i sin produktion för kvalitetssäkring. Med tekniken får man fram en bild i 3D på ytans topografi om man låter arbetsstycket röra sig eller om man sätter den på en robot, säger Tobias Andersson.

I nuläget kommer geometrimätaren att testas i lasersvetsen som finns i ASSAR Labs, men tanken är att företag skall kunna låna med sig laserskannern och testa i sin egen produktion.

Kontakt

Vill du veta mer om möjligheterna med geomatrimätaren?
Kontakta Josef Adolfsson på IDC West Sweden AB,
Tfn: 0500-50 25 25,
E-post: josef.adolfsson@idcab.se


Utrustningen har möjliggjorts via projektet ReactEU Energilagring & Kraftelektronik, finansierat av ‌Europeiska Regionala Utvecklingsfonden och Västra Götalandsregionen.

VGRLogo

Dela nyheten
twitter facebook linkedin