Lamas examensarbete gav jobb på Volvo

Som examensarbete på ingenjörsutbildningen vid Högskolan i Skövde designade Lama Awawda, utbytesstudent från Spanien, en elmotor. Resultatet blev imponerande. Internationella företag har hört av sig och erbjudit jobb. I vinter flyttar hon tillbaka till Sverige för att arbeta som designingenjör på Volvo i Göteborg. – Det är som en dröm som går i uppfyllelse, säger Lama Awawda.

Lama Awawda växte upp i Palestina och började sina studier i ingenjörsvetenskap vid Al-Quds University, men hade tidigt siktet inställt på att plugga i Europa. Lama sökte stipendium, flyttade till Jaén i Spanien och fortsatte sina studier vid universitetet där. Efter ett par år började hon titta på möjligheten att göra sitt sista år av universitetsstudier i Sverige istället. Med höga studieresultat fick hon fick Erasmus -stipendium och kom till Skövde i augusti 2020.

– Jag har studerat vid tre olika lärosäten och Högskolan i Skövde är det bästa. Introduktionen för internationella studenter var oerhört bra eftersom vi fick all information vi behövde innan terminen startade och kunde sen fokusera på studierna. Eftersom jag ville studera bland annat produktionsteknik i nära relation till företag i närområdet som exempelvis Volvo, blev Skövde också det självklara valet för mig när jag tittade på olika ingenjörsutbildningar i Sverige.

Intresse för elmotorer

Eftersom Lama alltid varit intresserad av elmotorer och förnybar energi var valet enkelt när det var dags att välja inriktning till examensarbetet. Det skulle handla om elmotorer.

– När jag pratade med min handledare menade han också att det var en bra ingång för mig att jobba med elmotor. Men påpekade att jag inte kunde göra allt jag ville i projektet, eftersom det skulle vara mer omfattande än ett kandidatexamensprojekt.

Men Lama hade en annan målbild. Under andra terminen på Högskolan i Skövde jobbade hon intensivt med projektet som omfattade både design av en elmotor, konstruktion, tester och analyser. Hon började med samla in information och göra mycket research om elmotorer innan hon kom igång med själva designen.

– Jag är mycket tacksam mot Högskolebiblioteket för all hjälp jag fått och givetvis för det stöd och uppmuntran jag fått från min handledare och min klass.

När Lama väl hade den slutliga konstruktionen klar för sig byggde hon en prototyp på ASSAR Industrial innovation Arena i Skövde, som arbetar nära både Högskolan och industrier som Volvo.

– Jag kommer aldrig att glömma den yrkeserfarenhet jag mötte på ASSAR och hjälpen jag fick med prototypen som till exempel att hitta rätt material.

När motorprototypen byggdes gjorde hon olika tester för att verifiera dess prestanda. Och resultaten var fantastiska.

– Ja, resultaten är riktigt bra då effektiviteten beräknas till 98,88 procent.

Lama Awawdas examensarbete fick högsta betyg och hennes prototyp kommer nu att användas vid Högskolan i Skövde när man utbildar ingenjörsstudenter.

Både Tesla och Volvo erbjöd Lama jobb

Lama Awawda är tillbaka i Spanien och hon har startat en öppen YouTube-kanal och ett Instagram-konto för att ge ingenjörskurser online, men inom kort börjar hon arbeta som designingenjör i Sverige. Hon är förvånad över att information om hennes projekt nått olika internationella företag och lett till jobberbjudanden.

– Jag blev kontaktad av Tesla och hade två intervjuer med dem där de frågade om mitt projekt och om jag ville jobba med elmotorer i Norge, men de kunde inte hjälpa till med arbetstillstånd.

Volvo Cars i Göteborg hade också hört talas om Lamas kandidatprojekt och ville träffa henne.

– Jag erbjöds ett jobb som designingenjör och det är som en dröm som går i uppfyllelse, tack vare Högskolan i Skövde och ASSAR. Jag älskar Sverige och jag och min man flyttar till Göteborg i januari.

läs mer om högskolans olika ingenjörsutbildningar
Dela nyheten
twitter facebook linkedin