Möjligheternas Värld inspirerade elever

Under vecka 15, den 9-13 april, pågick Möjligheternas Värld på Balthazar Science Center och ASSAR Industrial Innovation Arena. Under veckan besökte runt 1200 åttondeklassare miljön.

Öka intresset för teknikutbildningar

För femte året i rad arrangerades Möjligheternas värld den 9-13 april. Eventet i stort är ett samarbete mellan de tolv certifierade utbildningarna inom Teknikcollege Skaraborg. Här får elever från årskurs 8 möjlighet att prova olika teknikstationer genom guidning av elever från en teknisk eller industriteknisk utbildning. Veckan anordnas i syfte att få fler unga att vilja utbilda sig inom teknikyrket. Högskolan i Skövde är också på plats, hela veckan, för att visa upp och berätta om vad en ingenjörsutbildning kan leda till.

– På högstadiet har man kanske bilden av att ingenjörer mest löser problem i matteböcker, men det handlar om så mycket mer. Hade jag fått veta se vilken skillnad tekniska lösningar kan göra i praktiken i samhället och för människor, i åttan, hade det säkert underlättat mitt gymnasieval. Så det känns viktigt och bra att vara här, säger Linna Andersson, som läser tredje året på Designingenjörsprogrammet, och som under veckan är en av totalt nio studenter som arbetar i Högskolans monter.

Prova teknik och se show

Under veckan fanns det möjlighet för eleverna att bland annat prova att programmera legorobotar, svetsa och lära sig mer om AI, Artificial Intelligence och AR, Augmented Reality.

Mötesplatser viktiga för framtiden

En ny studie från Universitetskanslersämbetet, UKÄ, visar att ungdomar från studieovana hem i högre utsträckning än andra väljer bort studier högskola- och universitet. Och det trots att de, i många fall, har höga betyg. Mötesplatser som Möjligheternas värld är därför betydelsefulla. På Möjligheternas Värld sås frön för framtidens ingenjörer.

Dela nyheten
twitter facebook linkedin