Problemlösande ingenjör hittade rätt i livsmedelsbranschen
Ett intresse för tillverkningsindustrin, en fallenhet för problemlösning, och goda pendlingsmöjligheter var det som fick Oscar Brunoson att läsa till produktionsingenjör vid Högskolan i Skövde. Idag arbetar han som funktionschef på ett av Sveriges största livsmedelsföretag.
Oscar Brunoson är uppvuxen i Skara, tre mil från Skövde. Han funderade på att läsa vidare direkt efter gymnasiet men kunde inte komma på exakt vad han skulle plugga. Istället började han jobba som operatör på ett företag som tillverkar plastdetaljer till fordonsindustrin.
Efter tre år kände han att det var dags att söka en utbildning. Flera vänner och en kollega läste eller hade läst till produktionsingenjör på Högskolan i Skövde och talade gott om utbildningen.
– Jag hade inte så jättebra koll på vad utbildningen skulle innebära egentligen, men efter att ha pratat med en kompis kändes det bra. Jag är teknikintresserad och tänkte att det här kör jag på.
Oscar tog tjänstledigt från sitt jobb och hoppade på utbildningen produktionstekniker, en tvåårig utbildning. Men möjligheten fanns att byta till den treåriga utbildningen till produktionsingenjör, och Oscar tog den.
– Jag kände att nu när jag ändå tagit tag i att börja plugga kan jag lika gärna göra det ordentligt.
Varför valde du just Högskolan i Skövde?
– Närheten var en stor anledning. Min sambo och jag bodde i Skara när jag skulle börja plugga så det var naturligt att bo kvar med tanke på familj och jobb. Större delen av tiden åkte jag buss till Högskolan, och det fungerade jättebra. Det är skönt att Högskolan ligger är nära stationen, speciellt när det är dåligt väder.
Vad var mest intressant med utbildningen?
– Studiebesök på företag uppskattade jag väldigt mycket. Vi läste också en kurs som hette Effektiva produktionsflöden där vi på olika stationer fick bygga lådbilar. Man har det som ett litet miniföretag, en produktionslina. I början är det massa saker som inte stämmer och du har många begränsningar. Sen får du agera som en produktionsingenjör och göra förbättringar och se hur förbättringarna påverkar flödet. Jag gillade verkligen att kombinera praktiska övningar med att ta fram en verklig produkt – lådbilen.
– Och sen examensarbetet! Då får man använda det man har läst och försöka applicera det i verkligheten. Det var absolut det roligaste.
Exjobbet gjorde Oscar, tillsammans med en klasskamrat, på det företag han var tjänstledig från. Syftet var att effektivisera maskinerna och förbättra arbetsprocessen.
– Företagsledningen tyckte att det var jätteroligt. Operatörerna tyckte först att det var lite jobbigt att det kom folk utifrån och stirrade. Men sen när vi förklarade varför, att det var för att det skulle bli bättre för dem, då blev de positiva och kom med mängder av tips.
Driver egen fabrik i fabriken
Nu jobbar Oscar som funktionschef för en av produktionshallarna på livsmedelsföretaget Dafgårds i Källby utanför Lidköping. Han började egentligen där som processledare och arbetsuppgifterna handlade om problemlösning, arbetsinstruktioner och ständiga förbättringar av processen. Men så fick han chansen att hoppa inte bara ett, utan två snäpp upp på karriärstegen. Hans arbetsuppgifter består i dag av att leda ett team på fem personer som i sin tur har ungefär 70 personer under sig.
– Man skulle kunna säga att jag driver en egen fabrik på den stora fabriken. Jag har personalansvaret högst upp, ansvarar över arbetsmiljö, jobbar med projekt och nya produkter, investeringar och budget. Det är mycket blandade grejer. Jag har hamnat helt rätt.
Vad skulle du vilja säga till någon som funderar på att läsa till ingenjör?
Är du en sådan person som tycker att det är roligt att lösa problem – då är det jättemotiverande att läsa till ingenjör och du får en väldigt bred kunskap. Du lär dig att se problem som en utmaning istället för något negativt. Det är tack vare det jag kan jobba med det jag gör idag. Jag jobbar nästan bara med ledarskap nu men har ändå fått en grund att stå på av min ingenjörsutbildning.