Så samverkar vi för en livskraftig svensk tillverkningsindustri
Tillverkningsindustrin är avgörande för Sveriges långsiktiga utveckling. Samtidigt står landets industriföretag inför stora utmaningar där digitaliseringen driver på förändringsbehovet och ökar utvecklingstakten. På ett seminarium i Almedalen tisdagen den 3 juli blickar vi framåt och fördjupar oss i hur konkurrenskraften för svenska industriföretag kan stärkas – med hjälp av nya samverkansformer.
Alla företag påverkas av den pågående utvecklingen men ett litet eller medelstort företag som vill hänga med i utvecklingen står inför betydligt större utmaningar än ett internationellt storföretag. Det kommer att krävas samarbeten för att möta de kommande utmaningarna. Företag och andra aktörer i det industriella ekosystemet behöver skapa arenor och strukturer där man kan samarbeta på ett mer genomgripande sätt än vad som traditionellt har varit fallet.
– Industrimarknaden är global, och många företag flyttar idag sin tillverkning utomlands. Svensk tillverkningsindustri står för ungefär 20 procent av den svenska BNP:n. Det här är därför en viktig fråga för hela samhället, säger Anna Syberfeldt, professor i produktionsteknik vid Högskolan i Skövde, och en av paneldeltagarna vid seminariet den 3 juli.
Mötesplatsen ASSAR i fokus på seminariet i Visby
Det här seminariet handlar om hur effektiva samverkansinsatser i relation till utbildning, forskning och innovation kan öka tillverknings- och teknikföretagens konkurrenskraft. Vi frågar oss också hur nyttan av de olika insatserna blir tillgänglig för fler aktörer. Fyller en mötesarena som ASSAR Industrial Innovation Arena i Skövde det behov som våra industriföretag behöver?
– ASSAR är en unik mötesplats mellan forskningen och industrin. Med ASSAR som fundament kan vi stärka den svenska tillverkningsindustrin och öka chanserna till att framtidens produktion behålls hos oss. Det kan göra skillnad för Sveriges framtid, avslutar Anna Syberfeldt.
Medverkande
Anna Syberfeldt, professor i produktionsteknik, Högskolan i Skövde
Jenny Bramell, chefsstrateg, IUC-syd
Tobias Björck, koordinator, ASSAR Industrial Innovation Arena
Ulf Hall, chef för externa relationer och kommunikation, KK-stiftelsen
Isobel Hadley-Kamptz, moderator
Fler paneldeltagare kan tillkomma
Tid & Plats
Tid: Tisdagen den 3 juli kl. 10:30 – 11:30
Plats: Västsvenska Arenan i direkt anslutning till Almedalsparken, intill Västerport på Strandvägen, Visby.
Följ Högskolan i Skövde under Almedalsveckan
Under Almedalsveckan går det att följa Högskolans seminarier. Samlad information om Högskolans medverkan och seminarier finns på www.his.se/almedalen.
Seminarierna kommer att livesändas på Högskolans Facebooksida.
Efter respektive seminarium publicerar vi en sammanfattande video på www.his.se/almedalen.