Vill göra robotar mer lockande för människor

Kan robotar rita det du ber dem om? Det frågar sig Jorge Beltra Fuerte och Elvira Rodriguez Baidez, som gör sitt examensjobb vid Högskolan i Skövde under våren. I vanliga fall pluggar de robotik och programmering på universitetet i Alicante, men det senaste året har de bytt Spanien mot Sverige för att ta sin kandidatexamen.

Robotik för nya områden

Elvira och Jorge kommer under våren att arbeta både med simulering och programmering, men också med en industrirobot i praktiken. Målet är att man ska kunna ge en industrirobot instruktioner i form av en bild som den sedan ritar upp med hjälp av en penna och papper.

– Vi vill öppna upp robotik för andra områden, och göra robotar mer lockande för människor. Robotar är så mycket mer än maskiner som kan användas i industrin, vi vill visa att med hjälp av den här typen av program kan en robot användas till exempel på ett besökscenter, till och med för barn, lite mer lekfullt och bli mer attraktiva för människor, säger Elvira.

Roboten kommer att ta ett foto av en person och sedan rita av ansiktet på personen. I princip så kan den ta en bild på vad som helst och rita av det men i detta fall så kommer systemet att vara optimerat för en bild av ett ansikte.

– För oss är det en utmaning att använda en industrirobot på det här sättet. För att den ska kunna hålla i pennan håller vi nu på att ta fram en särskild del som vi 3D-printar på Högskolan, och sen är det ju mycket programmering såklart, säger Jorge.

Mer praktik i Sverige

– Jag har länge velat besöka Sverige, och när möjligheten dök upp att plugga här så blev jag väldigt glad. Det som är olikt studierna i Spanien är att det är mycket mer frihet här, och så får vi använda robotar mycket mer i praktiken. Jag hade inte varit i närheten av en robot innan studierna här i Skövde, säger Jorge.

– Jag älskar robotik, programmering och simuleringar, och det är så spännande att studera i ett annat land, säger Elvira.

Jorge Beltra Fuerte vid roboten som ska kunna rita på beställning i juni.

Elvira Rodriguez Baidez programmerar roboten.

Framtid med människa-robotsamarbete

I juni är planen att deras robot kan ta emot instruktioner och måla figurer. I framtiden vill både Jorge och Elvira fortsätta att arbeta med robotar. Fram till sommaren stannar de i Sverige, innan de återvänder till Alicante. Men de är inte främmande för att komma tillbaka.

– Jag skulle gärna arbeta med programmering, robotik och elektronik i framtiden, säger Elvira.

– För min del är det en dröm att arbeta med människa och robotar i samarbete på något sätt, säger Jorge.

Den 3 juni mellan 10:30 – 13:30 kan du träffa Elvira och Jorge (och ett 30-tal andra studenter här på ASSAR), när Högskolan i Skövdes ingenjörsstudenter visar upp sina examensjobb.


Läs mer om programmet Produktionsingenjör
Läs mer om programmet Högskoleingenjör – bred ingång

 

Dela nyheten
twitter facebook linkedin