ASSAR stärker jämställdhet och mångfald hos industrin i Skaraborg

Det är inte bara inom automations-, produktions- och affärsutveckling som ASSAR har i uppdrag att stärka industri- och teknikföretag i regionen. Utan även inom områden som jämställdhet, inkludering och mångfald.

– Ja, jämställdhet, inkludering och mångfald är avgörande värden för att skapa världsledande industri. För att arbeta mer fokuserat med de här frågorna och kunna stötta industrin i regionen ännu bättre startade ASSAR Industrial Innovation Arena och IDC West Sweden AB 2020 upp ett nätverk för en mer jämställd teknik- och industribransch, säger Tanja Lundberg, projektledare för ASSAR.

Industrin behöver skapa målbilder

Syftet med nätverket är att skapa en bransch som bidrar till social hållbarhet och attraherar alla oavsett kön. Nätverket arrangerar träffar, seminarier och workshops ett par gånger per år.

I arbetet med jämställdhet, inkludering och mångfald har ASSAR tagit hjälp av bland annat Equality Development Center West Sweden (EDCS), men även tagit in erfarenheten från flera personer som länge arbetat med frågorna ute i industrin. Som Fredrik Larsson, till exempel, som arbetar på Volvo GTO:s Gjuteri i Skövde.

– Jag tror att industrin måste förstå det här att det finns en stark koppling mellan en jämställd miljö och pengar. För ledtiden från beslut till resultat kommer att gå mycket fortare om alla förstår sitt värde i den processen. Industrin behöver också skapa målbilder för våra barn redan i tidiga åldrar. Vi är i en stor omställning nu, med en industri som är mycket mer flexibel och den behöver vara mer hållbar för människor och med mycket högre mångfald, säger Fredrik Larsson.

Nätverk för en mer jämställd teknik- och industribransch

I nätverket för en mer jämställd teknik- och industribransch, som vänder sig till alla som arbetar i industrin i regionen idag, anordnas nätverksträffar där man tar upp goda exempel och där man utforskar begrepp och drivkrafter kopplat till jämställdhet.

– Vi vill driva förändring och få fler personer med olika bakgrund att söka sig till industrin och till tekniska yrken. Vi vill att industrin ska vara en arbetsplats för alla och vi vill arbeta för att en större mångfald av människor ska trivas och vilja vara kvar i industrin, säger Tanja Lundberg.

Tanja Lundberg, projektledare på ASSAR Industrial Innovation Arena.

Vill du veta mer?

Vill du veta mer om nätverket för en mer jämställd teknik- och industribransch och vad ditt företag kan få för stöd på vägen? Kontakta Malin Lundberg, delprojektledare på ASSAR, malin.lundberg@scienceparkskovde.se, 0702 – 42 87 39.

Nätverket för en jämställd teknik- och industribransch
Dela nyheten
twitter facebook linkedin