Digital strategi lyfte Furhoffs transformationsresa

På Furhoffs Rostfria i Skövde har man sedan mer än 100 år tillbaka tillverkat egna produkter inom VVS-området. Men i och med den digitala transformationen behövde man säkerställa att samtliga anställda hade en gemensam målbild. Det arbetet hjälpte forskare från Högskolan i Skövde till med. Resultatet blev en digital strategi – och en vitamininjektion i verksamheten.

Även om Furhoffs Rostfria är ett företag med över hundra år på nacken har man kontinuerligt och framgångsrikt anpassat sig till ny teknik och nya möjligheter. För att lyckas med sin digitala transformation tog man hjälp från Högskolan i Skövde.

– För vår del var utmaningen med den digitala transformationen att se till att samtliga medarbetare hos oss utgick från samma karta och förstod vikten av samverkan och att ha samma målbild, säger Johan Sveder, produktionschef på Furhoffs Rostfria.

Näringsliv och akademin i samverkan skapar industrinytta

Tillsammans med Högskolan arbetade Furhoffs fram en digital strategi. Företaget fick också stöd från Högskolan med att skapa samförstånd inom verksamheten om dess utmaningar, resurser och de kostnader som var kopplade till att utveckla sitt nuvarande arbets- och synsätt.

– Det var väldigt värdefullt att få in Högskolans kompetens i vårt företag. De förstod vår tillverkande industri från ”ax till limpa”, så att säga, allt från hantering av ordermottagning till artiklar och tillverkningsprocesser. De kunde ödmjukt bemöta vår verksamhet i förändring, säger Johan Sveder.

Legoproduktion på Furhoffs Rostfria AB.

Furhoffs beskriver den digitala strategin som en ”vitamininjektion” i verksamheten, och företaget jobbar nu på utifrån strategin med fullt fokus med att renodla arbetssätt, artiklar, erbjudande på hemsida och produktionsorder.

Kraftsamling för digital industriutveckling

Högskolan i Skövde kan genom projektet ShiftLabs arbeta tillsammans med små och medelstora företag i frågor som rör hållbarhet och digitalisering. Högskolan är en av fyra noder inom ShiftLabs, en svensk innovationshub och ett EU-finansierat projekt.

– På Högskolan i Skövde har vi en gedigen erfarenhet av att hjälpa företag att öka sin effektivitet och konkurrenskraft. Det är väldigt roligt att vi genom ShiftLabs även kan vara ute på företagen och skapa industrinytta, säger Magnus Holm, projektledare för Högskolans del i projektet.

När Johan Sveder får frågan om han har några lärdomar att dela med sig av från Furhoffs digitaliseringsresa kommer svaret snabbt:

– Det är aldrig för sent att börja resan. Avsätt tid så vinner man tid i förlängningen!

Se alla aktiviteter inom ShiftLabs - tjänster för digital transformation
Dela nyheten
twitter facebook linkedin