Lastbilshytten: ergonomianalys och simulering

En av demonstratorerna på ASSAR är lastbilshytten där forskare från Högskolan i Skövde studerar ergonomi med hjälp av simulering och där man utvärderar olika designlösningar.

Vid lastbilshytten studerar forskarna alla typer av aktiviteter som en förare utför i en lastbilshytt genom att använda sensorer på kroppen och skapa en så kallad digital tvilling eller digital skugga. Tanken är att spela in verkliga rörelser och jämföra dessa med rörelser som automatiskt skapas i virtuella simuleringar med digitala människomodeller.

– Vi utvärderar just nu lastbilshyttens interna utrymmen och kikar bland annat på förarens hållning och komfort, hur räckvidden ser ut från förarsätet, hur bekvämt det är att vila i bilen, position och plats för kopphållare, tv, ljus och förvaringsutrymmen, säger Erik Brolin, forskare vid Högskolan i Skövde, som ansvarar för demonstratorn.

Vad är det industriella behovet?

Forskningsprojektet Automated Design and Optimisation of Vehicle Ergonomics (ADOPTIVE) har utformats i nära samarbete med fordonsergonomiska produktutvecklare inom industrin. Industrin behöver effektivare metoder och verktyg för att garantera en riktig ergonomi vid utformningen av framtidens fordon vilket gynnar produktkvalitetsaspekter såsom hänsyn till mångfald, användarupplevelse och aktiv säkerhet.

Fordonsergonomiska analyser

Syftet med forskningsprojektet är att studera användarens fysiska interaktion med fordonet och att utveckla metoder för avancerade fordonsergonomiska analyser som utförs i simuleringsverktyg. ADOPTIVE-projektet fokuserar på bedömning och optimering av fordonets invändiga geometri och olika designlösningarnas anpassningsnivåer gällande användarna. Detta sker genom att möjliggöra snabba, objektiva och automatiserade simuleringar av virtuella provkörningsrutiner, som utförs av en familj av digitala människomodeller, samt genom påföljande ergonomiska utvärderingar.

Läs mer om demonstratorer inom området Virtual Ergonomics.

Kontakt

Har du frågor om projektet eller vill besöka demonstratorn? Kontakta Erik Brolin vid Högskolan i Skövde.

Mer om projektet på his.se
Dela nyheten
twitter facebook linkedin