Tusentals innovativa material med tusentals möjligheter

Material ConneXion Skövde, som både är en utställning och en databas, finns tusentals innovativa material uppställda. Här kan en designer botanisera, produktutvecklingsstudenter utforska möjliga lösningar eller en lokal producent nå ut globalt med sitt material.

Material ConneXion startade som en idé i New York i USA, där man ville göra det lätt och tillgängligt för allmänheten att hitta och uppleva innovativa material eller bearbetningsmetoder. Man byggde upp både en stor sökbar databas, men också ett bibliotek där besökaren kunde se, känna och klämma på materialen. Sedan har biblioteken vuxit från New York till andra städer som Bangkok, Tokyo, Milano, Bilbao, Daegu i Korea och Skövde. Skövdefilialen drivs av IDC West Sweden AB.

– Genom Material ConneXion Skövde kan vi på IDC bredda vår verksamhet och jobba med en bredare målgrupp genom hela värdekedjan, från den som väljer ett material till den som producerar det. Material ConneXion erbjuder inte bara en utställning och databas, utan kreativa infallsvinklar och nya tankesätt där vi ser till helheten: värdeupplevelsen, design och affärsmodell i symbios för en hållbar framtid, säger Christian Bergman.

Nya material varje vecka

Material ConneXion Skövde ligger rent fysiskt granne med ASSAR och Balthazar Science Center på Kavelbrovägen 2B i Skövde. På Skövdefilialen arbetar Christian Bergman och Petter Reuterholt, båda anställda som Industriutvecklare innovation på IDC West Sweden AB.

– Att få känna på och uppleva materialen på riktigt är något helt annat än teknisk data som man läser ur en tabell och väcker inspirationen mer än vad några siffror kan göra. Vi har cirka 1600 material uppställda i våra hyllor och kan plocka fram ytterligare ur lagret. Varje månad kommer en ny låda med de senaste materialen som tillkommit till den ständigt växande databasen, säger Christian Bergman.

Hur används Material ConneXion Skövde?

Den som har en licens kan boka in en tid för att utforska materialen som finns på Material ConneXion Skövde, men den vanligaste besökaren är en produktutvecklare, material- eller hållbarhetsansvarig, en arkitekt eller en högskolestudent. Databasen kan också användas i undervisning i ett flertal kurser inom akademi eller gymnasieskola.

– Vi lång erfarenhet av undervisning och kursdesign inom akademin och kan hjälpa till med kursidéer inom ett flertal områden. Vi har dessutom stor kunskap inom lättviktskonstruktion och additiv tillverkning, säger Christian Bergman.

På Material ConneXion Skövde finns temahyllor för bland annat 3D-printmaterial, återvunna och upcyclade material, förpackning, elektronik och smarta textiler. Dessutom finns mängder av material inom sport och outdoor, inredning och bygg.

Få med ditt material i biblioteket

Om du är tillverkare av ett material med lite unika och spännande egenskaper, eller har hittat en ny metod att framställa saker på ett nytt sätt, så kan du kostnadsfritt få med ditt material i biblioteket.

– Du betalar endast för frakt av materialprover till New York där en internationell jury bedömer om materialet får komma med. Därefter monteras det upp på materialtavlor och skickas ut till biblioteken runtom i världen, säger Christian Bergman.

Kontakt

För mer information om Material ConneXion Skövde, kontakta: infoskovde@materialconnexion.com.

Följ gärna Material ConneXion Skövde på LinkedIn.

 

Dela nyheten
twitter facebook linkedin