Fleroperationsmaskin för bearbetning

VGRLogoI ASSAR Labs finns en bearbetningsmaskin som en del av Hairpin-projektet. Det är en fleroperationsmaskin som inom projektet används för att bearbeta hairpins till samma höjd.

– Syftet med utrustningen som är kopplad till ASSAR Lab är att bygga kompetens och förbereda för en produktion av elektriska drivlinor. Vi lär oss hela tiden hur vi ska bearbeta våra hairpins och när vi väl börjar producera elmotorer har vi all kunskap som krävs för en effektiv produktion, säger Fredrik Karlsson.

Hairpin ger en effektivare elmotor som väger mindre

I en elmotor omvandlas elektrisk energi till rörelseenergi genom att ett roterande magnetiserande fält reagerar med ett magnetfält som genererar ett vridmoment. Motorn består av en rörlig del, rotorn, och en fast del, statorn, som båda har kärnor av järn. I de elmotorer som provbyggs på ASSAR är statorn uppbyggd av bland annat hairpins tillverkade av koppar. Det ger en elmotor som väger mindre, tål större termisk stress, uppvisar förbättrat vridmoment, högre effekttäthet och producerar mindre värme.

– Efter att vi monterat och format hairpins så ska de svetsas ihop och bearbetas till exakt samma höjd. Det gör vi i den här fleroperationsmaskinen innan de går vidare till lasersvetsen. Bearbetningsmaskinen kommer att underlätta för oss mycket, då vi tidigare har behövt skicka iväg våra hairpins för denna del i processen, säger Fredrik Karlsson, projektledare vid Volvo Cars.

Erbjudande gentemot SME-företag

Bearbetningsmaskinen i ASSAR Lab är en väldigt flexibel maskin och kan även användas till enstyckstillverkning.

– Förutom att vara en del i testlabbet för elektriska drivlinor är intresserade företag välkomna på studiebesök, och de företag som inte har kapacitet i sin egen produktion är välkomna att ta del av maskinen med stöd från en operatör på ASSAR. Maskinen kommer också att användas vid olika typer av utbildningstillfällen, säger Fredrik Karlsson.

Flexibel maskin med hög prestanda

Den fleroperationsmaskin som finns i ASSAR Labs är av modellen VF-1SSYT-EU.

– Bearbetningsmaskinen är en vertikal fleroperationsmaskin med hög prestanda som ger höga spindelvarvtal. Maskinen har en hastighet på 12 000 varv per minut med stor noggrannhet,säger Günther van Lith som arbetar med underhåll på Volvo GTO och som hanterat inköpet av maskinen.

Denna del av ASSAR Labs drivs som ett eget kompletterande projekt för produktionsutrustning för eldrivsystem med finansiering från Västra Götalandsregionen.

För mer information, kontakta:

Lars Tööj, IDC West Sweden AB
Tfn: 0500-50 25 10
E-post: lars.tooj@idcab.se


Utrustningen har möjliggjorts via projektet Vidareutveckling av produktionstekniskt labb för elektriska drivlinor, finansierat av ‌Västra Götalandsregionen.

VGRLogo

Dela nyheten
twitter facebook linkedin