Nordisk batterikonferens accelererar grön omställning
Under två dagar har näringsliv och regioner inom Nordens batterivärdekedja samlats på en konferens på ASSAR Industrial Innovation Arena i Skövde för att accelerera den gröna omställningen. Värd för konferensen var Business Region Skaraborg och besökarna kom från hela Norden.
Den gröna omställningen har tagit fart i Skaraborg, bland annat genom Volvo Groups kommande battericellsfabrik i Mariestad. Den 9-10 april samlades ett hundratal deltagare på en stor batterikonferens där fokus riktades på den nordiska värdekedjan bland annat genom kraften i den västsvenska och nordiska industrins omställning. Nu vill arrangörerna maximera de möjligheter som skiftet innebär.
– Att vara värd för Nordic Battery Conference är stort och viktigt för Skaraborg. Det ger oss en unik möjlighet att visa upp vår region som en ledande aktör inom den gröna omställningen. Jag hoppas att vi, genom att samla näringsliv och regioner från hela Norden, tillsammans kan utforska nya möjligheter för att främja en hållbar tillväxt, säger Peter Yström, Etableringsansvarig på Business Region Skaraborg.
Högskolan som kompetensförsörjare
I samband med konferensen besökte Finlands och Norges ambassadörer Högskolan i Skövde. Högskolans rektor Muriel Beser Hugosson berättade då om Högskolans roll i den industriella omställning som pågår i Sverige, där Skaraborg är ett nav.
– Vårt bidrag till omställningen är framförallt som kompetensförsörjare. Vi utbildar de ingenjörer, datavetare och ekonomer som behövs inom tillverkningsindustrin. Men vi utbildar också till exempel de sjuksköterskor, HR-specialister och biologer som behövs i det samhälle som omger de tillverkande fabrikerna, sa Muriel Beser Hugosson.
Studiebesök bland ASSARs demonstratorer
Konferensen ses som en plattform för internationell dialog och samverkan mellan näringsliv och regioner, vilket möjliggör utbyte av insikter och erfarenheter. Deltagarna fick under de två dagarna ta del av diskussioner, föreläsningar och studiebesök för att skapa kontaktytor och stärka Nordens roll som en global aktör inom den gröna omställningen.
Bland annat fick deltagarna göra ett studiebesök bland de demonstratorer som Högskolan i Skövde byggt upp i ASSAR Research and Technology Labs samt de projekt som drivs i ASSAR Quality Assurance Labs och ASSAR Manufacturing Labs. I små grupper vandrade deltagarna runt och fick ta del av forskning inom lasersvetsning, CT-skanning, besöka ett ESD-labb, möta forskare inom ergonomi, Mixed Reality, AI-forskning som används inom industrin och träffa forskare som arbetar med omställningen i samhället i samband med fordonsindustrins omställning.
Foton från studiebesöket